Kültür Sanat

Nehar Tüblek karikatür yarışması katılım şartları

Beşiktaş Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği tarafından Nehar Tüblek adına düzenlenen ödüllü karikatür yarışmasına son katılım tarihi 15 Şubat 2018.

Nehar Tüblek karikatür yarışması katılım şartları

6 Mart 1995 tarihinde vefat eden, ömrünü karikatüre adamış değerli sanatçılarımızdan Nehar Tüblek adına Beşiktaş Belediyesi ile Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenen karikatür yarışmasının bu yıl yirmi üçüncüsü yapılıyor.

Beşiktaş Belediyesi; Hem değerli karikatürcü Nehar Tüblek’i anmak ve karikatür sanatının yaygınlaşmasını sağlamak, çocuk ve gençlerin karikatür sanatına yönlendirmek için sizleri bu yarışmaya katılmaya çağırıyor.

Yarışma bütün çizerlere açık.

Yarışmaya son katılım tarihi 15 Şubat 2018.

Ödüller:
Birincilik Ödülü: 4.000 TL
İkincilik Ödülü: 3.500 TL
Üçüncülük Ödülü: 3.000 TL
Beşiktaş Belediyesi Özel Ödülü: 3.000 TL
3 adet Mansiyon (Her biri): 1.250 TL

Kurumsal Özel Ödüller:
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü
Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü
Dünya Süper Veb Ofset A.Ş.
Beşiktaş Jimnastik Kulübü Özel Ödülü
Kabataş Lisesi Eğitim Vakfı Özel Ödülü
Nehar Tüblek Ailesi Özel Ödülü

Kurumsal Ödüller jürinin finale bıraktığı eserler arasından seçilir. Ödüle değer bulunan eserlerin sanatçılarına, kurumlar tarafından onur plaketi verilir.

Beşiktaş Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği Gençleri ve Çocukları Özendirme Ödülleri:

Gençleri ve çocukları karikatür çizmeye özendirmek amacıyla sergilenmeye ve albüme girmeye değer bulunan eserlerin çizerlerine onur belgesi verilir.

Seçiciler Kurulu:
Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, karikatürcüler Raşit Yakalı, Metin Üstündağ, Musa Gümüş, Ahmet Öztürklevent, Şevket Yalaz, Mahmut Akgün, İbrahim Tuncay, Akdağ Saydut (Yarışma Koordinatörü).

Yazışma Adresi:
Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü
23. NEHAR TÜBLEK KARİKATÜR YARIŞMASI
Nisbetiye Mah. Aytar Cad. Başlık Sok. No: 1 Beşiktaş/İstanbul
Tel: 0212 319 42 42

KATILIM KOŞULLARI

Yarışma Konusu: SERBEST
1. Yarışma bütün karikatür çizerlerine açıktır.
2. Yarışmaya gönderilecek karikatürlerde çizim tekniği serbesttir. Bilgisayar ortamında hazırlanan eserlerin çıktılarında sanatçının ıslak imzası bulunmalıdır.
3. Gönderilecek karikatürlerin boyutları en fazla A4 olmalıdır. Her yarışmacı en fazla 3 (üç) karikatür ile katılabilir. Yarışma karikatürleri ödül alsın veya almasın iade edilmez; İBB Karikatür ve Mizah Merkezi arşivinde saklanır.
4. Yarışmacılar, karikatürlerinin arkasına, ad ve soyadları ile iletişim bilgilerini (kesin ve açık mektup adresi, telefon numarası ve e-posta adresini) okunaklı olarak yazmalıdır.
5. Karikatürler en son 15 Şubat 2018 Perşembe gününe kadar yazışma adresine elden ya da posta ile gönderilmiş olmalıdır.
6. Ödüller, 6 Mart 2018, Salı günü İstanbul, Beşiktaş’ta, bu tarihten önce yarışmacılara bildirilecek olan bir kültür merkezinde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecektir.
7. İstanbul dışında oturup yarışmada ödül kazananların yol ve konaklama masrafları Beşiktaş Belediyesi tarafından karşılanacaktır.
8. Törene katılamayanların ödülleri adreslerine gönderilecektir.
9. Yarışma karikatürleri Beşiktaş Belediyesi tarafından bir albümde toplanacaktır. Albüme girecek olan eserleri “Seçiciler Kurulu” tespit edecektir. Ayrıca bu eserler sanat galerilerinde sergilenecektir.
10. 18 yaş altı genç katılımcılar için özendirme ödülleri verilecektir. Genç katılımcılar başvurularına nüfus cüzdanı fotokopisi veya eğitim kurumu/ atölye eğiticisinin bildirimini ekleyecektir.
11. Özel ödüller, prestij ödülleri olup, ödülü veren kurum plaket verecektir.
12. Eserlerini yarışmaya gönderen tüm katılımcılar yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılır.

Nehar Tüblek kimdir?

Nehar Tüblek, 1924 yılında Yugoslavya’nın Manastır kentinde dünyaya geldi. 1925 yılında ailece İstanbul’a göç ettiler. Orta öğrenimini Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti.

Karikatüre 1943 yılında lise yıllarında Gündüz* imzasıyla başladı. İlk karikatürü 1943 yılında Cemal Nadir’in (Güler) Amcabey Dergisi’nde yayımlandı. Sonraları Hafta, Yavrutürk, Yeni Mecmua, Karikatür, Şaka, Amcabey, Akbaba, Tef, Dolmuş, 41Buçuk, Maşallah, Çarşaf dergileri ile Son Posta, Dünya, Akşam, Yeni Gazete, Hürriyet ve Günaydın gazetelerinde devamlı olarak karikatür çizdi.

O karikatüre başladığı ilk günlerin heyecanını hiç yitirmeden Dünya gazetesinde çalışırken vefat ettiği 6 Mart 1994 gününe kadar kendini karikatüre adadı. Karikatürlerde hep sıradan yurttaşın, halkın sorunlarını işledi. Karikatürlerini her düzeyde insanın anlaması için çizdi. Halkın içinde yaşadı. Belediye otobüsleri, vapurlar, dolmuşlar Beşiktaş’taki kahveler, Beşiktaş çarşısı, ille de çok sevdiği takımı Beşiktaş’ın oynadığı stadyumlar, Babıali onun yaşam alanlarıydı. Yusuf Ziya Ortaç Nehar Tüblek’i şöyle anlatıyor: “Onu tanıdığım zaman çocuktu: Kabataş Lisesi öğrencilerinden bir çocuk. Ama ne eli, ne zekâsı çocuk olmadı hiç. (…) Köklü bir aile çocuğudur Nehar Tüblek. İhtiyar annesine, hemşiresine son derece bağlı… Bu bağlılık yüzünden gençliğini de onların uğruna harcadığını uzaktan hüzünle görüyorum. Bir gün güzel zeki bir kızın Nehar’ı kalbinden yakalayıp nikah dairesine götürdüğünü duyarsam ne kadar sevineceğim”. Yusuf Ziya’nın dileği çok gecikerek de olsa gerçekleşti. Hemen herkesin sevdiği, saygı duyduğu İhsan Hanım ile evlendi Nehar Tüblek. İhsan Hanım, Beşiktaş Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği tarafından Nehar Tüblek anısına düzenlenen karikatür yarışmalarının kurucusu, takipçisi oldu her zaman. 8 Nisan 2011’de vefat edinceye kadar Nehar Tüblek için yaşadı.

Nehar Tüblek yurt içi ve yurt dışında yapılan uluslararası yarışmalarda da birçok ödül kazandı. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği yarışmalarda başarı ödülleri, İtalya, Tolentino ve Bordighea’da birincilik ve diğer ödüller, Kanada’da ve Yugoslavya’nın Üsküp kentinde de ödüller elde etti. Beygirname ve Paşaname adlı iki karikatür albümü vardır. Ayrıca, Dünya Yayıncılık tarafından mesleğe başladığı ilk yıllardan ölümüne değin yayınlanmış karikatürlerinden derlenen bir albüm 1996’da onun anısına yayınlanmıştır.

Onun hayatının İstanbul’unda okuduğu Kabataş Erkek Lisesi ve Boğaz’ın incisi Ortaköy, Beşiktaş semti ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü ve bir de Bab-ı Âlî vardır. Kabataş Erkek Lisesi öğrencisiyken başladığı Cemal Nadir’in Amcabey dergisinde başlayan karikatür serüveni, onun hayat çizgisi olmuştur. Bab-ı Âli yokuşunda “koltuk altında” taşınan karikatürleri yayınlandıkça, daha iyisini çizmeye adanmış bir ömür, karikatür dünyası ve dünya karikatürü ile iyice bileşen bir yaşam ve yükselen bir sanat grafiği.

Halkın içinde kalan, halkla düşünen, herkes için çizen bir sanatçıdır o. Nehar Tüblek 1950 kuşağının önemli çizerlerinden birisiydi. Gazeteci karikatürcüler kuşağındandır. Basın özgürlüğünün değerini en iyi bilen kuşaktı onlar. Haber atlamaz, haberin ağırlığına ve yakıcılığına vurgu yapan çizgilerini sanatsal ve insancıl öğelerle bezeyerek okuru gülümsetir. Yaşamı da çizgileri gibi yalın, mizahı gibi saydamdı. Bunu ölünceye değin sürdürmüş bir gönül adamıdır o. Yusuf Ziya Ortaç’ı ‘Neharcığım, benim küçük kardeşim, çok yaşa, kendine gel ve biraz kendin için, seni sevenler için yaşa’ sözleriyle isyan ettirecek kadar kendinden uzak, sevdiklerine ve sevenlerine yakındır. Bu yüzden İstanbul Efendisi, beyefendi ve centilmen gibi sözcüklerle tanımlayabileceğimiz niteliklerin tamamını en güzel o taşımıştır ve hiç unutulmayacaktır.

*Nehar sözcüğünün Türkçesi anlamı (Gündüz)

Yorumlar