Halk arasında adet, aybaşı dönemi olarak da bilinrn, ergenliğe girmiş genç kızlar ve üreme çağındaki her kadının ayda bir kez yaşadığı fizyolojik regl olayı, sağlık problemi olmayan kadınlarda menopoz dönemine kadar her ay yaşanmaktadır.
Kadınlardaki adet döngüsü üreme eksenlidir ve hamilelik oluşumuna zemin hazırlar. Her ay rahim iç zarı, hormonların etkisiyle damarlar aracılığı ile beslenir ve kalınlaşır, bu arada aynı süreçte yumurtalık bölgesinde bir yumurta da büyümeye başlar. Eğer gelişen yumurta sperm ile döllenmezse gelişimini tamamlayan yumurta hücresi yerini yeni gelecek olan yumurtaya teslim eder ve bu süreçte rahim iç zarındaki büyüyen doku, adet kanı olarak kadın bedeninden dışarı atılır. Bu doğal süreç kadın bedeninde fizyolojik ve psikolojik birçok değişimin de yaşanmasına yol açmaktadır.
Ancak bu değişimlerle ilgili toplumda dolaşan birçok yanlış bilgi bulunmaktadır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Emine Barın, regl dönemi hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı.
1. YANLIŞ BİLGİ: “Regl döneminde ağrı olsa da ağrı kesici içilmemeli çünkü bu kirli kanın dışarı atılmasını engeller”
DOĞRUSU: Adet döneminde ağrınız fazla ise ve eğer sistemik başka bir hastalığınız yok ise ağrı kesici içmekte herhangi bir sorun yoktur. Adet kanaması miktarınız her ne kadar ağrı kesicilerle azalsa da bu bir problem değildir. Sanıldığı gibi içeride kirli kan birikmez.
2. YANLIŞ BİLGİ: “Birlikte yaşayan kadınların regl dönemleri senkronize olur”
DOĞRUSU: Adet düzeni her kadında farklı olur. Bazı kadınlarda polikistik over sendromu vardır ve geç adet görür. Bazı kadınlarda hormon problemi vardır sık adet görür. Bazıları ise düzensiz adet görür. Aynı evde yaşayan kadınların regl dönemi birbirinden etkilenmez.
3. YANLIŞ BİLGİ: “Evlendikten sonra regl ağrıları geçer”
DOĞRUSU: Evlenince adet ağrısı geçmez. Sadece gebe kalıp doğum yapınca primer dismenore adı verilen altında bir sağlık problemi yatmayan adet ağrıları kesilir.
4. YANLIŞ BİLGİ: “Tampon kullanmak kirli kanın akmasını engelleyeceğinden sağlıklı değildir”
DOĞRUSU: Tampon kullanmak, ped kullanmak istemeyen kadınlar için güvenilirdir. Örneğin ped alerjisi olanlarda aksine tampon kullanılmalıdır. Ancak tamponların en fazla 6 saatte bir değiştirilmesi önemlidir.
5. YANLIŞ BİLGİ: “Regl sırasında duş almak kanı keser. Kirli kanın akmasını engelleyeceğinden sağlıklı değildir”
DOĞRUSU: Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir.
6. YANLIŞ BİLGİ: “Regl döneminde hamile kalınmaz”
Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir. Ara kanama olan dönemde ilişki ile hamile kalınabilir.
7. YANLIŞ BİLGİ: “Regl geciktirici ilaçlar zararlıdır”
DOĞRUSU: Adet geciktirici ilaçların bir zararı yoktur. Tatil dönemleri ya da özel günlere denk gelen zamanlarda güvenle kullanılabilir.
8. YANLIŞ BİLGİ: “Regl döneminde vücudum zararlı toksik maddeleri dışarı atar, temizlenir”
DOĞRUSU: Adet döneminde dışarı akan kan tamamen hormonların değişimi ile oluşan kandır. Yani rahim içi zarı hücreleridir. Toksik, kirli maddeler içermez.
Yorumlar