Sağlık

Antikbiyotiği yoksul ülkeler daha çok kullanıyor

Zengin sanayi ülkelerinde sadece yüzde 6 oranında artan antibiyotik kullanımı oksul ülkelerde daha fazla.

Antikbiyotiği yoksul ülkeler daha çok kullanıyor

2000 ile 2015 yılları arasında antibiyotik kullanımı yüzde 65 arttı

76 ülke baz alınarak yapılan araştırmada, 2000 ile 2015 yılları arasında antibiyotik kullanımının yüzde 65 artış gösterdiği belirlendi.

Medya takip kurumu Ajans Press, dünyadaki antibiyotik kullanım oranlarını inceledi. Ajans Press’in Washington’da bulunan Hastalık Dinamikleri, Ekonomisi ve Politikaları Merkezi (CDDEP) ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2000 ile 2015 yılları arasında antibiyotik kullanımı yüzde 65 artış gösterdi. 76 ülke baz alınarak hazırlanan raporda, günlük antibiyotik kullamınd tamamlanmış doz 2010 yılında 21,1 milyar olarak belirlenirken, 15 yıl sonra bu sayının 34,8 milyara yükseldiği belirlendi.

Antibiyotik kullanımıyla ilgili geçtiğimiz yıl 15 bin 349 haber yapıldı

Ajans Press ve PRNet’in gerçekleştirdiği incelemeye göre, antibiyotik kullanımıyla ilgili geçtiğimiz yıl 15 bin 349 haber çıkışı tespit edilirken, bu rakam bu yıl 4 bin 135 olarak belirlendi.

Medyaya yansıyan haber başlıkları ve uzman yorumları incelendiğinde, antibiyotik kullanımının 2030 yılına kadar dünya genelinde yüzde 200 artış göstereceği ve antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin büyük sorun teşkil edeceği dikkat çeken başlıklar arasında yer edindi.

Genel antibiyotik kullanımı yoksul ve kalkınmanın eşiğindeki ülkelerde daha fazla görülürken, 15 yılda yüzde 114 oranında arttığı saptandı. Ortalama günlük antibiyotik kullanımınd< ise bu artış bin kişi başına yüzde 77 şeklinde gerçekleşti. 2000 yılında Fransa, Yeni Zelanda, İspanya ve Hongkong gibi ülkelerde bin kişi başına orta derecedeki antibiyotik kullanımı ilk sırada yer alırken, 15 yıl sonra bu ülkeler yerini Türkiye, Tunus, Cezayir ve Romanya gibi ülkelere bıraktı.

Buna karşın, zengin sanayi ülkelerinde genel antibiyotik kullanımı sadece yüzde 6 oranında artış gösterdi. Bin kişi başına günlük ortalama kullanımı da yüzde 4 gerilerken; ABD, Kanada ve Fransa bu ülkeler içerisinde yer aldı.

Yorumlar