Sağlık

Kalp krizi geçiren birini görenler neler yapmalı?

Kalp krizi geçirenlere ilk müdahale hayati öneme sahip

Kalp krizi geçiren birini görenler neler yapmalı?

14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası olarak kabul ediliyor. 

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Baltalı, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında yaptığı açaıklamada kalp krizi anında yapılması gerekenleri açıkladı:  

En hayati adım 112’yi aramak. Uzman olmayan kişilerin müdahale etmemesi gerek. Kalp krizi geçiren kişiye ilk müdahale hayati öneme sahip. Yapılacak ilk şey istirahat almaktır. En önemli şey ise 112 acil ambulansı aramak ve ambulansı çağırmaktır. 

Kalp krizi geçiren birine müdahalenin herhangi biri tarafından yapılmaması gerekir. Müdahaleyi alanında uzman kişiler yapmalı. Kalp krizi geçiren insan sırt üstü yatırılmalı ve hareket ettirilmemeli. Ambulansın gelmesi beklenmeli.

Kişiye mümkün olduğunca hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekir. Ani ölüm, yani kalbin çalışmaması, kalp krizi geçirildikten 1-2 saat sonra gerçekleşen ölümlerdir. Kişiye mümkün olduğu kadar hızlı müdahale edilmesi gerekir. Bu müdahaleyi alanında uzman kişiler yapmalıdır. İlk dikkat edilmesi gereken şey ise kişinin nefes alıp almadığını ve kalbinin atıp atmadığını kontrol etmektir. Mümkün olduğu kadar ağızın açık tutulması, nefes almayı engelleyecek mekanik şeylerin ortadan kalkması yeterlidir. Uzman kişilerce yapılmayan her müdahale faydadan çok zarar getirir.

Yanlış uygulanan kalp masajı, çalışan kalbi durdurabilir!

Kalp masajının bilmeyen bir kişi tarafından asla yapılmamlı. Kalp masajının yanlış yapılması, kalp çalışırken kalbin durmasına neden olur. 112 ambulans çağırılmalı ve ambulansın gelmesi beklenmeli. Kalbi atan birinin kalp sesleri de duyulmayabilir. Bilmeyen birinin kalp krizi geçiren birine müdahalesi sağlıklı sonuçlanamaz. Kalp masajını doktor, acil tıp teknisyenleri, hemşireler yapabilirler. Kalp krizi geçiren hastanın soluyup solumadığını tespit edilmesi ve nabzın atıp atmadığının kontrol edilmesi gerekir.

Kalp krizi geçiren kişinin kalbinin durduğunu uzman olmayan birinin anlaması pek mümkün değil. Kalp krizi geçiren birine sağlık çalışanı dışında müdahale etmek uygun değildir. Ancak kişinin nefes almadığından şüpheleniliyorsa nefes almayı engelleyecek mekanik bir durum olup olmadığı kontrol edilmeli. Bunun dışında bilmeyen insanların kalp krizi geçiren bir hastaya müdahale etmesi doğru değildir.,

Araç kullanırken kalp krizi riski doğarsa ne yapılmalı?

Kalp krizi geçiren biri tek başına ve araç kullanıyorsa mutlaka aracını kenara çekmesi gerekir. Kişi 112 acil servisi aramalıdır. Yatar pozisyona geçmelidir. Çok sıkıntılı ise yardım isteyebilir. Yardım eden kişinin de alanında uzman olması gerekir.

Yorumlar