Beden sağlığı ve hayati fonksiyonların devamlılığı için su mümkün olduğunca bol içilmelidir...
Öte yandan bazı özel hallerde, ilaç gibi dış etkenler veya bazı hastalıklar nedeniyle aşırı su içmekten dolayı su zehirlenmesi yaşanabileceğini bilmekte de yarar var..
Suyun sağlığa başlıca faydaları
Vücudumuz için suyu önemi tartışılmaz.
- Oksijen ve besin ögelerinin hücrelere taşınmasını ayrıca hücresel atıkların böbreklerden atılmasını sağlar.
- Vücudun ihtiyaç duyduğu iz minerallerinin birçoğunu içeriğinde bulundurur.
- Tükürük ve mide salgısında besinlerin ıslatılmasında görev alır.
- Ağız, burun ve gözlerin nemli kalmasını sağlar.
- Kasların dengesi ve eklemlerin kayganlığı su ile sağlanmaktadır.
- Besinlerin sindirilmesinde ve enerjiye dönüştürülmesinde su önemli bir yere sahiptir.
Kan hacmi ve basıncı, su ile dengelenmektedir. Kanın vücuttaki akışkanlığını su sağlamaktadır. - Fizyolojik yararlarının yanı sıra kilo kontrolü için de önemli bir yardımcıdır. Duygusal açlık atakları esnasında su içmek yararlıdır. Su sayesinde vücuda ekstra kalori alıması engellenir. Mide rahatsızlığınız olmayanlar yemek öncesinde (yaklaşık 15 -20 dakika önce) bir bardak su içerek midee doluluk sağlayarak fazla yemek yemekten korunabilir.
İdeal suyun ölçüsü var mıdır?
Bir bardak su içmeyince neler oluyor? Yaşamsal faaliyetlerin devam edebilmesi için kaybedilen suyun yerine konması gerekir. Hiç içilmemesi ölümcül sonuçlar doğurabilir
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Dyt. Şeyma Türköner, fazla suyun insanı zehirleyebileceğini iddia ederek, su zehirlenmesine dair ilginç bilgiler verdi:
Günlük hayatımızda temelde 3 çeşit su bulunmaktadır. Bunlar; doğal kaynak suları, doğal mineralli sular ve şebeke sularıdır. Doğal kaynak suyu, yer altında oluşan kendiliğinden çıkan veya teknik yöntemler kullanılarak çıkartılan sulardır. Doğal mineralli sular yani genel adıyla maden suları da doğal kaynak suları gibi yer altında oluşurlar ancak oluşumları sırasında toprakta bulunan bir takım element ve maddeleri çözündürürler bu nedenle kendilerine has ağır bir tatları vardır. Tansiyon, böbrek veya kalp rahatsızlığı bulunmayan her birey günde 1 – 2 tane maden suyu içebilir. Şebeke suları ise evlerimizde iş yerlerimizde musluklarımızdan akan sudur. Pek çoğumuz şebeke sularına korkarak yaklaşsak da Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre eğer bir su musluktan bizim kullanmamız için akıyorsa sağlıklı olmak zorundadır. Ancak şebeke sularının içerdiği elektrolit kombinasyonu doğal kaynak suları ve doğal mineralli sular kadar zengin değildir. Bir suyun içerisinde ki kalsiyum 250 mg, magnezyum 75 mg, bikarbonat 600 mg’a yakınsa bu su elektrolit yönüyle zengindir diyebiliriz. Suyun içerdiği elektrolitler kadar pH değeri yani alkalilik yönü de önemli bir kriterdir. Suyunuzun pH değeri alkali özellik göstermelidir yani pH değeri 7,2 – 8,5 arasında olmalıdır. Ancak suyunuzu alkali yapmanız için içerisine ekstradan damlalar veya karbonatlar kullanmaya gerek yoktur.
Su zehirler mi?
Hayatımızın temeli gibi beslenmesinin de temeli dengeye dayanmaktadır. Bilinçsiz tüketimde en sağlıklı besinler bile vücudunuza zarar verir. Suyun fazla tüketimi de vücutta zehirlenmeye neden olabilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir. Çok fazla alınan su kandaki sodyum ve diğer minerallerin azalmasına neden olur. Eğer kanda sodyum miktarı düşerse hücrelerin içine sıvı geçer ve hücreler şişmeye başlar. Bu durum beyninizde oluşursa ciddi sonuçlara sebebiyet verecektir.
Su zehirlenmesi neden olur?
Su zehirlenmesi hemen hemen her insanda oluşabilecek bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı tetikleyen sadece su içimi değildir, bazı ilaçların kullanımı da kanda bulunan su miktarını yükseltecektir. İçme suyundan dolayı yaşanan su zehirlenmesinde net olarak litre miktarı vermek doğru değildir. Ancak metabolizması durgun ve hareketsiz yaşama sahip kişilerin çok yoğun su içiminde su zehirlenmesi görülme riski daha yüksektir.
Su zehirlenmesinin diğer nedenleri;
Aşırı sıvı içmek veya sıvı diyetlerini uzun süre uygulamak,
Bazı diüretik ilaçların yan etkisinden dolayı çok sıvı kaybetmek ve kaybı telafi etmek için bol su içmek,
Böbrek üstü bezlerin çalışmasında problem olması ve bu durumun etkisiyle böbreklerin su tutması,
Bazı böbrek ve karaciğer hastalıkları,
Sodyum içeriği düşük sporcu içeceklerinin gün içinde fazla içilmesi
Su zehirlenmesinin belirtileri
Su zehirlenmesinin belirtileri ise şiddetli baş ağrısı, zihinde bulanıklık, ödem, kalp ritminde bozukluk, kas krampları, ishal, kusma ve bulantı hissi, aşırı terleme, yorgunluk ve gerginliktir.
Su zehirlenmesi yaşamamak için beslenme uzmanı kontrolü olmadan sıvı ağırlıklı beslenme programı uygulamayın. Doktorunuzun yazmadığı ilaçları kullanmayınız. Aşırı sıvı içiiminden kaçının.
Yorumlar