Kış mevsiminin vazgeçilmez içeceklerinden boza, doğru porsiyonda içiildiği takdirde sağlığa oldukça faydalı. Bozanın bağışıklığı güçlendirerek birçok hastalığa karşı koruma sağladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir, boza potasyum deposu olması sebebiyle kan basıncını kontrol altında tutulmasına, kemik sağlığının korunmasına, stresle mücadele edilmesine ve kas dokusunun düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur” açıklamasında bulundu.
Darı irmiği veya un, şeker ve su bazlı bir içecek olan boza, içerdiği demir, fosfor, A, E, B1 ve B2 vitamin ve mineralleri sayesinde tam bir şifa kaynağı. Bozada bulunan bakterilerin hem kolon kanseri riskini düşürdüğü hem de kısa vadede kabızlığa iyi geldiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir “Bozanın fermantasyonu sırasında yapısında üreyen yararlı laktat bakterileri bağırsak sağlığı için çok önemli” dedi.
Diyet yapanlar boza içiminde aşırıya kaçmamalı
Bozanın faydalı olduğunu ancak yüksek kalorili olması sebebiyle temkinli yaklaşılması gerektiğini belirten Ulaş Özdemir, “Bozanın bir bardağı yaklaşık 30 gram karbonhidrat içerir. Boza şeker de içerdiği için hamileler ve diyabet hastaları boza içimine çok dikkat etmeli” dedi. Özdemir, 1 su bardağı bozanın ortalama 200-250 kalori olduğunu vurgulayarak “Bu nedenle sağlıklı veya spor yapan bireyler bozayı rahatlıkla içebilirken, kilo verme dönemindeki bireyler 1 çay bardağı kadar bozayı ara öğün olarak içetebilir” şeklinde konuştu.
Boza 2-3 gün içerisinde tüketilmeli
Bozanın ideal kullanım süresinin 3-5 gün civarında olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir “Karışım heterojen olduğu için içmeden önce çalkalanması doku dağılımı açısından daha doğru olacağı gibi bekletilen günlerde mayalanma devam edeceği için tadında ekşime olabilir. Daha fazla bekletilen bozalar gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Bu yüzden ortalama 2-3 gün içinde içilmesi en sağlıklısı” uyarısında bulundu.
Yorumlar