Sağlık

İnsan vücudu hangi saatlerde melatonin üretiyor?

Melatonin epifiz bezinden salgılanan mucize bir hormon ve gece uykusu sırasında vücudu yenileyip bağışıklığı güçlendiriyor. İşte vücudun melatonin ürettiği saatler ve melatonin hormonunun yararları

İnsan vücudu hangi saatlerde melatonin üretiyor?

Vücudumuzun biyoritmik önemine dikkat çeken Dr. Elif Pahsa, melatonin üretimi için gerekli olan etmenleri ve faydalarını anlattı: 

Melatonin epifiz bezinden salgılanan mucize bir hormon: melatoninin vücudun biyoritmini düzenlemekten sorumlu olduğunu belirterek her hücreyi etkilediğine dikkat çekiyor.

Melatonin gece 23.00’da salgılanmaya başlanıyor... 

Melatoninin gece uykusu sırasında vücudu yenileyip bağışıklığı güçlendirir  ve birçok hastalıktan korunmayı sağlar. Melatonin gece 23.00’da salgılanmaya başlanıyor, 02.00 civarında en üst düzeye ulaşıyor. Daha sonra azalarak yerini sabaha karşı kortizol hormonuna bırakıyor.

Melatonin salgılanabilmesi için gereken şartlar

Melatoninin salgılanabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Öncelikli olarak karanlık bir ortam şart. En ufak bir ışık hüzmesinden bile etkilenebiliyor. Bu nedenle gece lambası kullanmamak, akşamın ilerleyen saatlerinde telefona bakmayı bırakmak gerekiyor. Telefon ışığı da mavi ışık yayarak bu salgılanmayı etkiliyor

Işıktan uzak, kaliteli bir uyku uyumak ve  proteince zengin içerikli gıdalarla beslenmek önemli.

Melatoninin faydaları

  • Vücudun normal fonksiyonlarına katkı sağlayan melatonin hormonu, uyku kalitesini artırıyor. Melatonin, uykusuzluk ya da jet-lag gibi durumlarda uykunun düzenlenmesini destekliyor. Melatonin hormonu uyku kalitesine katkısı dışında bağışıklık sistemi, vücut sıcaklığı, kan basıncı ve kortizol hormonu seviyesinin düzenlenmesine de katkı sağlıyor.
  • Bağışıklığı güçlendiren melatonin, kansere karşı da kalkan görevi görüyor. Melatoninin kanser hücrelerini küçülttüğünü gösteren birçok klinik çalışma bulunuyor.
  • Melatonin hormonu aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde hem göz yapılarını hücresel hasara karşı korur hem de kısırlık tedavisinde yumurta kalitesini iyileştirerek hamile kalma oranlarında artış sağlar.
  • Melatonin, vücuttaki hasarlı hücreleri onarır, anti-aging etkisi  sağlar.
  • Melatonin, menopoz kaynaklı ateş basması, gece terlemelerinin şiddet ve sıklığını azaltır. Aynı zamanda kemik sağlığı üzerine koruyucu etkileri vardır.
  • Kulak çınlaması ve Alzheimer gibi sorunların çözümü için de melatoninin fayda sağladığını gösteren klinik çalışmalar var. 

Yorumlar