Regl yani bilinen diğer adıyla adet kanaması yalnızca kadınlarda ergenliğe girdikten sonra görülen, ortalama 28 günde bir görülen kanamalardır. Bu kanamaların nedeni yumurtalıkların döllenmeye hazırlık amacıyla eski yumurtaları dışarı atılmasından dolayı görülmektedir. Bu adet kanamaları çoğu kadın için oldukça ağrılı ve sancılı geçse de bazı kadınlarda dismenore adı verilen şiddetli ağrı şeklinde de görülebilmektedir.
Adet kanamalarında yaşanan ağrılar oldukça normal bir durumdur ve adet kanamasından önce başlayabileceği gibi kanama bittikten itibaren birkaç gün daha görülebilmektedir. Adet kanamasında yaşanan bu ağrılar normal sayılabilecek bir şiddettedir ve çoğu zaman yaşam kalitesini etkilememektedir. Ancak tıbbi literatürde ağrılı adet olarak da tanımlanan dismenore esnasında adet kanaması ağrılarının şiddeti o kadar artar ki kişinin yaşam kalitesi ve ruhsal durumu oldukça olumsuz bir biçimde etkilenir. Bu dismenore ağrıları birçok kadının günlük faaliyetlerini kısıtlayabilmektedir.
Dismenorenin Nedenleri Nelerdir ?
Normal kadın anatomisinde regl öncesinde veya regl süresince rahimden özel bir salgı salgılanır. Prostaglandin olarak adlandırılan bu salgı artış gösterince rahim kasları daha çok kasılır ve ağrı oluşur. Ağrı oluşunca da tam tersine rahim kasları gevşer ve kişi rahatlar. Dismenore de en çok bu mekanizmanın etkilendiği durumlarda ortaya çıkmaktadır.
Şiddetli adet kanamaları yani dismenore nedenlerine göre incelendiğinde primer ve sekonder dismenore şeklinde iki ayrı grupta incelenir.
Primer dismenore regl görünmeye başlayan ilk yıllarda görülmektedir. Bu ağrılar yaygın bir şekilde kasık bölgesinde toplanır ve birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Uzman doktorlar primer dismenorenin artan prostaglandin seviyesinden dolayı görüldüğünü düşünmektedirler. Primer dismenore ilerleyen yaşlar ile beraber tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçmektedir. Dismenore nedir nasıl geçer sorusunu cevaplamadan önce dismenorenin hangi türde görüldüğünün bilinmesi gerekmektedir.
Sekonder dismenore ise genellikle 20’li yaşlardan itibaren görülen adet kanaması ağrılarıdır. Bu dismenore türü birçok nedene bağlı olarak görülebilmektedir. Bunlar;
- Yumurtalıkta meydana gelen tümör oluşumları
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar veya enfeksiyon varlığı
- Üreme sistemi kanallarında meydana gelen tıkanıklık
- Doğum kontrol amacıyla kullanılan rahim içi araçlar
- Rahim dokusunun endometriozis adındaki bir hastalık nedeniyle yumurtalıklara veya döllenme kanalına doğru çıkması ve burada büyümesi
- Miyom gibi nedenler ile yaygın bir şekilde dismenore görülebilmektedir.
Dismenorenin Belirtileri Nelerdir ?
Dismenore tıbbi literatürde ağrılı adet anlamına gelmektedir ve bilinen en yaygın belirtisi adet öncesinde, sırasında veya sonrasında görülen şiddetli ağrılardır.
Ağrılı adet yaşayan kişilerde görülen ağrının şiddeti ve süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Görülen bu ağrıların şiddetini kanama miktarı, altta yatan hastalıklar veya hormon miktarları etkileyebilmektedir.
Dismenore yaşayan kadınlarda en yaygın görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Karnın hemen alt tarafında kasığa yakın bölgelerde görülen ağrılar. Bu ağrılar kasılma veya kramp şeklinde görülebilmektedir. Görülen bu ağrıların sebebi rahim içi kasların regl süresi boyunca kasılmasıdır. Rahim kasları gevşediğinde yaşanan bu ağrılar da hafiflemektedir.
- Kasık bölgesindeki ağrıların bacağa ve bele doğru yansıması
- Bulantı ve kusma
- İshal
- Baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler yaygın bir şekilde görülmektedir.
Dismenorenin Tedavisi Nasıldır?
Dismenore her ne kadar kişinin yaşam kalitesini olumsuz bir şekilde etkilese de ciddi sağlık problemlerine yol açmamaktadır. Bu nedenle tıbbi tedaviden evvel ilaç kullanmadan ağrıların nasıl geçebileceği öğrenilmelidir.
Dismenore genç kadınlarda yaygın bir şekilde görüldüğünden dolayı tedaviye başlamadan önce yanlış bilinen bilgiler hakkında bilgilendirmeler yapılmalı ve bu sürecin normal bir süreç olduğu konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.
İlaçsız tedavilerde başlıca kullanılan yöntem sıcak su torbalarıdır. Sıcak su torbaları sayesinde kan akımı hızlandırılır ve kişinin rahatlaması sağlanır. Sıcak su torbasının yanı sıra karın bölgesine yapılabilecek masajlar da kan akımını rahatlatacağından kişideki ağrı hissi azalma gösterir. Bunun yanı sıra hafif egzersizler, vitamin alımı, dinlenme ve uyku gibi uygulamalar da dismenoreyi ilaçsız bir şekilde ortadan kaldıracaktır.
İlaçlı tedavi yöntemlerinde ise en yaygın kullanılan ilaçlar ağrı kesici ilaçlardır. Prostaglandin seviyesini azaltarak etkisini gösteren bu ilaçların oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra dismenore tedavisinde kadın doğum hastaneleri doktorları tarafından kas gevşetici ilaçlar, doğum kontrol hapları ve bulantı kusma önleyici ilaçlar sıklıkla önerilmektedir.
Kaynak: www.uzmandoktor.net
Yorumlar