Sazı ve sözüyle aşıklık geleneğini yaşatan ünlü ozan Aşık İsmail Azeri vefat etti.
Ünlü aşığın ölümünü eşi sosyal medyadan "Evimin yıldızı, 60 yıllık hayat arkadaşım Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur. Mekanın cennet olsun gül yüzlü evimin yıldızı" mesajı ile duyurdu.
Aşık İsmail Azeri'nin cenazesinin İstanbul'un Zeytinburnu ilçesi sümer Mahalllesindeki Azeri Camiinden yarın öğle namazını mütekiben kaldırılacağı belirtildi.
İSMAİL AZERİ KİMDİR?
1928 yılında Tebriz’de (İran) doğdu. Asıl adı İsmail Cengiz’dir.
1928 yılında İran’ın Tebriz şehrinde dünyaya gelen İsmail Azeri, 1938 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti.
Dedesi Aşık Aziz ve babası Aşık Sefer aracılığıyla küçük yaşlardan beri aşıklık geleneğiyle büyüdü. Ancak bu konudaki temel eğitimini Aşık İslam Erdener’den (1919-1992) aldı. Yaklaşık 15 yaşında bağlama çalmaya ve şiir yazmaya başladı. Ayrıca Sosgertli Hicrani’den (1899-1978) aşık makamları ve hikayeleri konusunda yardım gördü.
1951 yılında İstanbul’a yerleşerek Mısır Çarşısı’nda bir muhallebicide çalışmaya başlayan Azeri, çevresi tarafından çabuk sevilir ve hafta sonları düğün, derneklere davet edilir.
1969 yılından sonra düzenli olarak Konya Aşıkları Bayramına katıldı. Birçok dalda değişik ödüller aldı. Özellikle güzelleme dalının bu şenlikte yer almasının nedeni de İsmail Azeri’dir.
Sanat camiasında ünü hızla yayılan Azeri, TRT Radyosu’nda program yapmaya başlar. Zamanın gözde mekanlarında konserler veren Azeri, Aşık Veysel, Fatma Girik, Yılmaz Güney, Sezen Aksu gibi ünlülerle de aynı sahneyi paylaşır.
Çeşitli radyo, televizyon programına ve şenliklere katılan İsmail Azeri, birçok plak ve kaset hazırladı, şiirleri değişik gazete, dergi ve araştırmalarda yayınlandı.
İsmail Azeri'ye ilişkin Ekrem Ayyıldız tarafından hazırlanan »Zeytinburnu'da Bir Aşık İsmail Azeri« (2014) adlı bir kitap yayımlandı.
Azeri, zamanın en ünlü plak şirketinden bir plak, 8 kaset, 2 de CD yayınladı.
İsmail Azeri sanat dünyasına binlerce şiir ve türkü bırakmıştır.
Yorumlar