NASA, dünyanın en tehlikeli volkanlarından birisi olarak anılan Vezüv’ü Landsat-8 uydusu ile görüntüledi.
Milattan Sonra 79 yılında Pompeii, Herculaneum ve Stabia haritadan silen Vezüv Yanardağı, günümüzde hâlâ dünyanın en tehlikeli volkanlarından birisi olarak anlıyor. Toplamda 1281 metre yüksekliğinde olan bu aktif yanardağı, geçen günlerde Landsat-8 uydusu tarafından görüntülendi.
NASA’nın paylaştığı fotoğrafta Vevüz, yoğun bir bulut tabakasının arasında yer alan bir delikten uzaya bakıyormuş gibi görünüyor.
NASA ve ABD Jeolojik Araştırması ortaklığında Şubat 2013 tarihinde uzaya fırlatılan Landsat-8, Dünya’nın yüzey sıcaklıklarını ölçmek ve küresel ısınmayı takip etmekle görevlendirilmiş durumda.
NASA’nın internet arşivi hizmeti Earth Observatory (Dünya Gözlemevi) üzerinden yayımladığı fotoğrafta yanardağın zirvesindeki kaldera açıkça görülebiliyor. Volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşan, çanak benzeri yer şekli kaldera olarak adlandırılıyor.
Vezüv Yanardağı, “stratovolkan” sınıfında bulunuyor. Bu sınıftaki volkanlar, önceki patlamalardan kalan, sertleşmiş lav, tüf ve kül tabakasından meydana geliyor ve gittikçe yükselerek koni biçimini alıyor.
Vezüv Yanardağı, Antik Roma Kenti Pompeii’nin Sonu Olmuştu
Pompeii Antik Kenti'nin son anlarıPompeii Antik Kenti'nin küllere gömülüşü tarihi bilgiler ve bilimsel aratırmalar ışığında böyle canlandırıldı
Vezüv hakkında en bilinen olay Antik Roma zamanında Pompeii ve komşularının yeryüzünden silinmesi olmuştu. Faciadan kurtulanlar olsa da, Pompeii hakkında anlatılan hikâyeler çoğu zaman üzüntü vericiydi. Son olarak 1944’te harekete geçen yanardağ, lav akıntılarıyla San Sebastiano köyünü yok etmişti.
NASA’nın yaptığı analizlere göre Vezüv son 17 bin yılda toplam 8 büyük patlamaya imza atmış bir yanardağ.
1944 yılından beri sakin bir görüntü çizen Vezüv, günümüzde hâlâ aktif bir yanardağ olarak sınıflandırılıyor. Zaman zaman yanardağın zirvesinden gaz çıkışlarına da şahitlik ediliyor.
Dünya üzerindeki en tehlikeli volkanlardan birisi olarak anılan Vezüv Yanardağı’ndaki olası bir patlama, İtalya’nın Napoli şehrini yok etme potansiyeline sahip. 2019 verilerine göre Napoli kentinde 3 milyondan fazla insan yaşıyor.
Nature dergisinde 2011 yılında yayımlanan bir araştırmada, Vezüv için “Avrupa’nın Saatli Bombası” tanımlaması yapılmıştı.
Geçen günlerde Güney Pasifik’te yaşanan dev volkan patlaması, Tonga Krallığı’na tsununami olarak çarpmış ve büyük bir yıkıma neden olmuştu.
Eda aydın - Kayıp Rıhtım
Yorumlar