Astroloji

Astroloji cahili Prof. Dr. Orhan Gölbaşı'ya göre retro da yok

Astrolojinin astronomik verileri sadece sembolik olarak kullanan kendine has ezoterik bir sistem olduğunu yıllardır anlayamayan Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, alışıldık açıklamalarını tekrarlarken retro olgusuna da değindi!

Astroloji cahili Prof. Dr. Orhan Gölbaşıya göre retro da yok

Sürekli Eğitim Merkezi dahilinde bir astroloji sertifikasyon programı açıklayan İstanbul Aydın Üniversitesi'nin (İAÜ) Öğretim Üyesi ve Gök Bilimleri Uygulama Araştırma Merkezi (GÖKMER) Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, Güneş’in, gezegenlerin ve Ay’ın insanların davranışlarına etkisi olduğuna ilişkin hiçbir bilimsel kanıtın olmadığınına dair açıklamalarını tekrarlayarak,  “Güneş siteminin sadece on binde 13’ünü oluşturan 4 dev gaz gezegen ve yüz binde birini oluşturan diğer cisimlerin, insanlara milyonlarca km uzaktan bir etkilerinin olacağı safsatadan başka bir şey değildir.”  ifadesini kullandı. 

Astrolojiyi sözde önemsemeyen ama her fırsatta konuya dair görüşlerini açıklayarak, astroloji karşıtlığı sayesinde medyada kendine yer bulmayı başaran Prof. Dr. Gölbaşı'nın astrolojik tahminler ve astroloji eğitiminin üniversitelerde verilme önerisine dair tepkisini içeren yeni açıklaması aşağıdadır. Prof. Dr. Orhan Gölbaşı'nın sadece gündeme gelmek için mi, üniversitesinin geçmişte açtığı  astroloji sertifikasyon programının geç kalmış reklamını yapmak için bu çıkışları yaptığını artık sormak gerekiyor. Ancak biz yine de noktasına virgülüne dokunmadan açıklamasını yayınlıyor, bu görüşlerini daha önce de defalarca dile getirdiğini de hatırlatıyoruz.  

eni yıl ile birlikte birçok yazılı ve görsel medyada, ekonomiden doğal felaketlere, aşk hayatından ekonomiye ve siyasi buhranlara kadar astroloji tekrar gündeme geldi. Hatta üniversitelerde astroloji eğitiminin verilmesi bile önerilmeye başladı.  

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Öğretim Üyesi ve Gök Bilimleri Uygulama Araştırma Merkezi (GÖKMER) Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, Güneş’in, gezegenlerin ve Ay’ın insanların davranışlarına etkisi olduğuna ilişkin hiçbir bilimsel kanıtın olmadığının altını çizerek “Güneş siteminin sadece on binde 13’ünü oluşturan 4 dev gaz gezegen ve yüz binde birini oluşturan diğer cisimlerin, insanlara milyonlarca km uzaktan bir etkilerinin olacağı safsatadan başka bir şey değildir.” dedi. 

“ZODYAK KUŞAĞINDA 12 DEĞİL 13 BURÇ BULUNMAKTADIR”

Prof. Dr. Orhan Gölbaşı'na göre hangi tarihte doğan hangi burçtaAstrologların yanıldığını, astrolojinin bilim olmadığını savunan astronom Prof. Dr. Orhan Gölbaşı'na göre 13. Takımyıldızı hesaba katıldığında burçların tarihleri şu şekilde:

 Burçlar hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Gölbaşı, Kuzey ve Güney Yarımkürede çıplak gözle görülen yaklaşık 7 bin yıldız olduğunu ifade ederek “Uluslararası Astronomi Birliği de 1922 yılında, eski kaynaklardan da yararlanarak, bu yıldızları 88 takımyıldızına dağıtmıştır. Burada oluşan takımyıldızı parselleri de gökyüzünde doğal sınırlarla tespit edilmemiştir. Yerin hareket ettiği tutulum düzleminde (Zodyak Kuşağında) yer alan 13 takımyıldıza ise burç denmektedir. Yani Zodyak kuşağında astrologların dediği gibi 12 değil 13 burç bulunmaktadır.” açıklamasını yaptı. 

Burçların her birinin gökyüzünde 30 derecelik eşit alanlar kapsadığı ve Güneş’in her bir burçta bir ay kaldığının gerçek dışı olduğunu dile getiren Gölbaşı, insanların çok azının kendi burcunu okuduğunu belirterek gerçek burç tarihlerini şöyle açıkladı: 

“Koç 19 Nisan-13 Mayıs, 

Boğa 14 Mayıs-20 Haziran, 

İkizler 21 Haziran-20 Temmuz, 

Yengeç 21 Temmuz-9 Ağustos, 

Aslan 10 Ağustos-16 Eylül, 

Başak 17 Eylül-30 Ekim,

Terazi 31 Ekim-22 Kasım, 

Akrep 23 Kasım- 29 Kasım, 

13. Burç Yılancı 30 Kasım-17 Aralık, 

Yay 18 Aralık-19 Ocak, 

Oğlak 20 Ocak-15 Şubat,

Kova 16 Şubat-11 Mart 

Balık 12 Mart-18 Nisan” 

“GEZEGENLERİN RETROSU YOKTUR”

Gezegen retroları ne kadar sürer, neleri etkiler? Retro nedir? Hangi gezegenin retrosu kaç gün sürer? İşte astrolojide önem arzeden gezegen rekor hareketlerinin süreleri ve etkileri

 İAÜ GÖKMER Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, Retrolara da değinerek gezegenlerin Güneş etrafında dolanırken hiçbir zaman “retro” denen geri yönde hareket etmediğini de sözlerine ekledi. Gezegenlerin, Kepler’in ikinci yasasına göre Güneş’e yaklaştıklarında biraz hızlandıklarının altını çizen Gölbaşı, “Yer gezegeni yörüngesinde daha hızlı hareket ettiği için dış gezegenler, örneğin Mars arkadaki yıldız fonuna göre sanki geriye gidiyormuş gibi görünür. Bu durum, daha hızlı bir aracın, daha yavaş bir aracı sollaması sırasındaki durumun aynısıdır. Yavaş araç da aynı yönde gittiği halde geriye gitmiş gibi görünür.” ifadelerini kullandı.

Bilimciler hâlâ astrolojinin ne olduğunu anlayamadıAstrolojiyi kehanet ve gelecekten haber alma olarak gören bakış açısı binlerce yıldır, şarlatanlık ile okültist bakış arasındaki farkı anlayamadı. İşte bilimsel bakışın cahil yüzünün son yansımaları:

Yorumlar