Astroloji

Astrolojide Arap Noktaları ve Arap Noktalarını bulma formülleri

Astrolojide Arap Noktaları ve Hermetik Lotlar olarak bilinen insanların hemen her konudaki nasip ve kısmetini hesaplama formülleri vardır. Ancak bu formüller uzmanlık ister ve çok üst düzeyde astroloji bilgisi gerektirir.

Astrolojide Arap Noktaları ve Arap Noktalarını bulma formülleri

Arap Noktaları (Arap Parsları / Arap Partları / Arabic Parts  / Hermetik Lotlar  (Hermetic Lots) ya da Lot noktaları olarak da bilinirler), insanların kaderlerindeki önemli anların ve nasiplerinin tespiti amacıyla kullanılırlar. 

Klasik astrolojide kullanılan,  haritalarda  gezegenlerin düştüğü yerlerin ve oluşturduğu açıların, matematiksel kombinasyonlarla hesaplanması ile elde edilen özel noktalardır. Bulundukları yer kadar, bulundukların yerdeki burç ve ilgili gezegenlerle ilişkinleri de yorumu açısından büyük önem arz eder. 

Astrolog Bahar Zeynep; Arap Noktaları eserinde bu noktaları şu şekilde izah etmektedir: "Arap noktaları, gerçek astronomik cisimler değildirler. Noktalar, iki astronomik cismin ya da haritadaki iki noktanın boylamlarının karşılaştırılması, bu iki pozisyon arasındaki uzaklığın boylam olarak hesaplanması ve daha sonra da bunun Yükselene veya başka bir ev girişine veya bazen de bir gezegenin pozisyonuna eklenmesiyle elde edilir. İki öğenin arasındaki boylam farkı hesaplanır ve aradaki fark haritadaki üçüncü önemli bir noktaya (genellikle bu ASC olur) yansıtılır. Bulunan derece, dakika ve saniye bir “nokta” olarak adlandırılır. Noktaların hesaplanması; iki göstergenin arasındaki boylamı bulma ve üzerinde çalışılan konunun göstergesi olan 3. gösterge üzerine projeksiyonu işlemidir. Bu 3. gösterge genel olarak ASC olur. Ama bu 3. gösterge ASC yöneticisi ya da herhangi başka bir ev girişi veya ev girişinin yöneticisi de olabilir. Bu gösterge, üzerinde çalışılan konuya göre belirlenir. Bu hesaplamaları yaparken her bir burcu 30 derece almak suretiyle ilerlenir. Bulduğunuz rakam, bu göstergelerle ilgili herhangi bir konuya ait bir Arap noktasının yeri olacaktır."

Arap Parsları da denilen bu noktalar, keşfedilen uygun sonuç ve elverişli zamanlarda insanların yaşamındaki belirli etkili alanları ve üstlenebileceği rolleri belirlemeye yarar. Pars kelimesi kaderden kişinin hissesine düşen pay / parça anlamına gelir. Aynı şekilde Lot kelimesi de Türkçe'de pay anlamına gelir. .

Astrolojik Arap Noktaları, Ortaçağda özellikle Arap astrologlar tarafından yoğun olarak kullanıldılar.

Astrolojide günümüzde bilinen ve hatta artık unutulmuş pek çok Arap Noktası vardır. Yaklaşık 150 Arap noktasının varlığı tespit edilebilmiştir. Ünlü astronomi bilgini El-Biruni, kendi çağında dahi Arap noktalarının sayısını belirlemenin mümkün olmadığını ve sayılarının gün geçtikçe arttığını ifade etmiştir.

ASTROLOJİDE ARAP NOKTALARI NASIL YORUMLANIR?

Arap noktaları öncelikle bulundukları ev, burç, yöneticisi ve burcun gezegeninin nerede bulunduğuna göre yorumlanır. Arap noktalarının köşe evlerde olmaları ve haritanın ana akslarıyla örtüşmeleri veya oluşturduğu açıları her zaman önemlidir ve kişinin yaşamındaki etkisinin gücünü gösterir.  Arap Noktalarının köşe evlerde bulunması her zaman çok önemlidir, ama diğer yandan iyicil bir gezegenle birleşme halinde olması da kaliteyi gösterir.

Bulundukları yer kadar, bulundukların yerdeki evin burcu, evin yönetici gezegeni, ana burcu, ana burcunun yöneticisi ve ilgili gezegenlerle ilişkinleri de yorumu açısından büyük önem arz eder. 

ARAP NOKTALARININ KULLANIMI ve YORUMLANMASI KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARILAR

Arap Noktaları; doğru hesaplandıklarında muazzam bir kavrayış ve uygulanabilirlik sunarlar ama yanlış hesaplandıklarında umulan yarardan çok zarar yol açtıkları için tehlikeli girşimlerdir.

Astrolojide Arap Noktalarının kullanımı üst düzey bilgi ve derin birikim ister. Sıradan astrologlar ve amatör seviyede astroloji bilgisi ile kullanılmaları mümkün değildir. Üstelik bu noktalar uzman astrologlarca harita sahipleri istese dahi söylenmemesi gereken özellikler içerirler.  Doğru zannı ile ulaşılan yanlış sonuçlar yaşamsal tehlikeler doğurabilir.  Bilgilerin eksik, hatalı ve yanlış yorumları insanları psikolojik olarak olumsuz etkiler ve hiç umulmadık sonuçlara sürükleyebilirler. 

Bu bilgiler daha ziyade üstad seviyesindeki astrologlarca; harita sahibinin hayattaki maddi ve manevi kazanımları, bedensel ve ruhsal sağlığı, inançları ve dünyaya geliş sebebi gibi çok özel ve ezoterik amaçlarla kullanılırlar.

Arap Noktaları, asla doğum haritasının temel enstrümanları yerine kullanılmamalı. Doğum hariatasının ana özellikleri yanında her zaman talidirler ve yalnızca doğum horoskopundan ek bilgi edinmek için kullanılmalıdırlar.

ASLİ NOKTALAR / EN BÜYÜK ÖNEME SAHİP DÖRT ARAP NOKTASI

Yukarıda izah ettiğimiz gibi pek çok Arap Noktası vardır ve çoğu bugün unutulmuş, bilinmeyen gizemli noktalardır. Ancak tüm zamanlarda astrologların özel önem verdiği 4 Arap Noktası vardır. Bunlar: 

  • Pars Fortunae:  Fortuna Noktası yani Şans Noktası
  • Pars Spiritus: Spirit Noktası yani Ruh Noktası ki Gelecek Noktası (Pars Futurorum) da bilinir.
  • Pars Hyleg: Karma Noktası / Enkarnasyon Noktası yani kişinin yaratılış hedefi noktası
  • Pars Fidei: İnanç Noktası (Pars Religionis) 

ARAP NOKTALARINI HESAPLAMA FORMÜLLERİ

Arap Noktaları nasıl bulunur? Arap Noktalarını hesaplama formülleri nelerdir? İşte bazı önemli Arap Noktaları ile ilgili formüller: 

1. Şans Noktası nasıl bulunur?  (Pars Fortunae / Fortuna Noktası)

Pars Fortunae / Fortuna Noktası; insanın maddi ve manevi şansını, refahını ve genel mutluluğunu temsil eder. Kişinin hayatındaki genel şans ve başarı potansiyelini gösterir.  İnsanın yaşamında şanslı olduğu alanları gösteren bu nokta tüm arap noktaları gibi yöneticisi ile konumu ve aldığı açılarla farklı yorumlanabilir. 

Hesaplama Formülü: Güneş + Ay - Yükselen (Asc)

Bir diğer ekole göre;  Asc (Yükselen) + Ay - Güneş 

Gündüz haritası için: Yükselen Burç Derecesi + Ay 'ın Derecesi - Güneşin Derecesi

Gece haritası için: Yükselen Burç Derecesi + Güneş 'in Derecesi - Ay 'ın Derecesi

2.  Ruh Noktası nasıl bulunur?  Spirit Noktası / Ruh Noktası / Gelecek Noktası / Pars Futurorum) 

Pars Spiritus Spirit Noktası; Ruhsal ve manevi gelişimi, kişinin içsel yolculuğunu ve ruhsal hedeflerini gösterir. Kişinin hayat amacını ve manevi arayışlarını işaret eder.

Hesaplama Formülü: Yükselen + Güneş - Ay

3. Aşk Noktası nasıl bulunur? (Eros Noktası / Pars Veneris / Uyum Noktası

Aşk, romantizm ve kişisel ilişkilerdeki çekim gücünü işaret eder. Kişinin aşk hayatındaki potansiyel ve duygusal bağlantılarını gösterir. Aşk noktasının sadece aşık olmakla değil ruhunun çekildiği alanlarla da ilgisi var.

Hesaplama Formülü: Yükselen + Venüs'ün derecesi - Güneş'in derecesi

Bir diğer astroloji ekolüne göre ise;

  • Gündüz haritası için: YB + Venüs – Ruh noktası,
  • Gece haritaları için: YB + Ruh noktası – Venüs 

4. Mutluluk Noktası nasıl bulunur? (Zafer Noktası / Pars Jovis)

Kişinin kendini mutlu hissettiği, ruhunun tatmin olduğu, başarı ve zafer elde etme kapasitesini gösterir. Kişinin mücadele ve azimle kazanacağı başarıları işaret eder.  

Hesaplama Formülü: Yükselen + Jüpiterin derecesi - Marsın derecesi

Bir diğer ekole göre mutluluk noktası formülü: Yükselen+Satürn-Jüpiter

Mutluluk noktasının ASC/MC orta noktası olarak hesaplandığını iddia eden bazı ekoller de vardır..

5. Nemesis Noktası nasıl hesaplanır?  (Yükler noktası, Mesuliyet noktası / Öç noktası / İntikam noktası)
Kişinin karşılaştığı zorluklar, düşmanlıklar ve engelleri temsil eder. Aynı zamanda kişinin kendisine zarar verebilecek eğilimleri gösterir. 

Hesaplama Formülü: Yükselen + Satürn - Mars

6. Karma Noktası nasıl hesaplanır (Pars Hyleg / Enkarnasyon Noktası / yaratılış hedefi noktası) 

Enkarnasyon noktası olarak da bilenen Pars Hyleg'den insanın ruhunun amacını, yaratılış amacının hangi alanlarda gerçekleşeceğini,  yaşamda karşılaşacağı güçlükleri, alacağı dersleri gösterir. İnsanın ruhsal gelişim yolundaki potansiyelini işaret eder

Hesaplama Formülü: Yükselen + Ay - Satürn

7.  Evlilik Noktası nasıl hesaplanır? ( İzdivaç Noktası / Pars Marriage nasıl bulunur?)

Evlilik, ortaklık ve uzun vadeli ilişkilerdeki potansiyeli gösterir. Kişinin evlilikle ilgili yaşayacağı deneyimleri ve evlilik partneriyle olan uyumunu temsil eder.

Kadınlar için Evlilik Noktası bulma formülü: Yükselen (Asc) + Satürn - Venüs

Erkekler İçin Evlilik Noktası formülü:  Yükselen (Asc) + Yedinci Ev Kesişim Noktası - Venüs

ya da bir diğer ekole göre Erkekler için Evlilik Noktası formülü:  Asc + Venüs - Satürn

8. Çocuklar Noktası / Çocuk Noktası nasıl bulunur?

Çocuklar, çocuk sahibi olma kapasitesi ve çocuklarla olan ilişkiyi gösterir. Kişinin çocuklarla ilgili yaşam deneyimlerini ve ebeveynlik potansiyelini temsil eder.

Hesaplama Formülü: Yükselen + Beşinci Ev Kesişim Noktası - Jüpiter

Veya bir diğer ekole göre; Yükselen + Jüpiter + satürn

Veya bir diğer ekole göre; 

Kız çocuk noktası: Yükselen + Venüs - Ay

Erkek çocuk noktası: Yükselen + Jüpiter + Mars

Veya bir diğer ekole göre;

Kız çocuk noktası:  Yükselen + Jüpiter - Mars

9.  Servet Noktası nasıl hesaplanır? Zenginlik Noktası nasıl bulunur?

Maddi zenginlik, finansal başarı ve servet biriktirme kapasitesini gösterir. Kişinin finansal durumunu ve maddi güvenliğini temsil eder.

Hesaplama Formülü: Yükselen + Jüpiter - İkinci Ev Kesişim Noktası

10. Ölüm Noktası nasıl hesaplanır? (Pars Mortis / Part of Death

Ölüm, ölümle ilgili deneyimler ve dönüşüm süreçlerini gösterir. Kişinin ölümle ilgili karşılaşacağı olayları ve ruhsal dönüşüm potansiyelini temsil eder. Çok karmaşık hesaplar gerektirir ve kesinlik içermeyen olasılıklar doğuran bir noktadır.  Kişilerin ölüm ihtimalleri ile ilgili kısmi işaretler gösterebilir. Kişinin haritasına öldürücü enerjilerin girdiği anları işaret eder. Ölüme tanık olan gezegen noktası ise ölümden nasıl bir gezegensel enerjinin sorumlu olabileceği hakkında ipucu verebilir. 

Ölüm noktasının formülü: Asc + 8.ev - Ay 

Yükselen + Sekizinci Ev Kesişim Noktası - Ay

Tanık olan gezegen noktası gündüz haritası için : Asc + Ay - Asc'ın yöneticisi

Tanık olan gezegen noktası gece haritaları için : tersi

Öldüren Gezegen Noktası (Pars interficiendis planetea ) : Asc + Ay - Asc'nın yöneticisi ( veya tersi)

DİĞER BAZI ARAP NOKTALARINI HESAPLAMA FORMÜLLERİ: 

Gelecek Noktası (Pars Futurorum) : Asc + Güneş - Ay (tersi)

Satürn Noktası (Pars Saturni) : Asc + Fortuna -Saturn (tersi)

Jüpiter Noktası (Pars Jovis) : Asc +Jüpiter -Futurorum (tersi)

Mars Noktası (Pars Martis) : Asc + Fortuna - Mars (tersi)

Venüs Noktası (Pars Veneris, Pars Durabilitatis) Asc +Futurorum - Fortuna (tersi)

Yoculuk Noktası / Günlük Zeka noktası / Merkür Noktası (Pars Mercurii) Asc + Fortuna - Futurorum (tersi)

Yaşam Noktası (Pars Vitae) : Asc + Satürn - Jüpiter (tersi)

Zihinsel Kapasite ve Algılama Noktası (Pars Rationis et Sensus ) : Asc + Mars - Merkür (tersi)

Varlık Noktası (Pars Substantiae) : Asc + II. Ev - II. Evin yöneticisi

Kardeşler Noktası (Pars Fratrum) : Asc + Jüpiter -Satürn

Baba Noktası (Pars Patris) : Asc + Satürn - Güneş (tersi)

Büyükbabalar Noktası (pars Avorum) : Asc+ Satürn - Güneş'in dispozitörü (tersi) Eğer güneş Aslan'daysa Aslan'ın birinci derecesinden Satürn'e kadar olan kısım alınır.

Atalar Noktası (Pars Parentelea) : Asc + mars - Satürn (tersi)

Miras Noktası (Pars haeraditatum vel possessionum) : Asc + Ay - Satürn

Çocuklar Noktası Pars filiorum) : Asc + Satürn - Jüpiter (tersi)

Kazalar ve Zayıflıklar Noktası (Pars Infirmaitatum ) : Asc + Mars - Satürn (tersi)

Zayıflıklar Noktası : Asc + Mars - Merkür

Çalışanlar Noktası : Asc + Ay - Merkür (tersi)

Köleler ve Ganimetler Noktası (Pars captivorum et vinctorum) 

Gündüz Haritası için: Asc + Güneş - güneşin dispozitörü (gündüz)

Gece Haritası için:  Asc + Ay - ayın dispozitörü

Yolculuk Noktası (Pars peregrinationis) : Asc + IX. Ev - IX. Evin yöneticisi

Deniz / Uçak Yolculukları Noktası (Pars itineris in aqua ) : Asc + 15 derece Yengeç - Satürn (tersi)

İnançlar Noktası (Pars Fidei / İnanç Noktası / Pars Religionis: Asc + Merkür - Ay (tersi)

Akıl Noktası (Pars Sapientiae) : Asc + Jüpiter - Satürn (tersi)

Soyluluk ve Asalet Noktası (Pars Nobilitatis) :

Gündüz doğanlar için: Asc + 19 derece Koç - Güneş 

Gece doğanlar için: Asc + 3 derece Boğa - Ay

Kraliyet Noktası (Pars regni) : Asc + Ay - Mars (tersi)

Anne Noktası (Pars Matrum) : Asc + Ay - Venüs (tersi)

Güçlü Kişilerce Onurlandırılma Noktası (Pars nati inter homines) : Asc + Güneş - Fortuna (tersi)

Gizli Düşmanlar Noktası (Pars inimicorum) : Asc + Mars - Satürn 

ya da bir diğer ekole göre; Asc + XII.ev - XII.evin yöneticisi

Kaza riski noktası: Yükselen+Mars-Satürn

Kariyer / Mesleki statü noktası: Yükselen + Ay - Satürn

Ani ilerleme ve terfii noktası: Yükselen + Dünya - Satürn

Başarı noktası: Yükselen+Dünya-Jüpiter

Maharet noktası: Yükselen+Güneş-Jüpiter)

Hafıza / Bellek noktası: Yükselen+Ay-Mars

Bilgelik noktası: Yükselen +-Güneş

Çocuklar noktası: Yükselen + Jüpiter - Satürn

İnanç noktası: Yükselen + Ay - Merkür

Dönüşüm noktası: Yükselen + Uranüs - Mars

Güven noktası: Yükselen + Merkür-Ay)

Hayal kırıklığı noktası: Yükselen + Mars - Venüs

İflas noktası: Jüpiter + Neptün-Uranüs

Kader noktası: MC+Ay -Güneş

Meslek noktası: Yükselen+Ay-Satürn

Miras noktası: Yükselen+Merkür-Jüpiter

Şeref ve asalet noktası: Yükselen + 15 derece Koç

Yalnızlık noktası: Yükselen + Jüpiter-Venüs)

Yetenek ve statü noktası: MC+Güneş-Ay

Yıkım noktası: Yükselen+Uranüs-Güneş

Yükselme noktası: Yükselen+Jüpiter-Güneş

Zarar noktası: Yükselen+Neptün-Mars

Zeka noktası: Venüs+Ay-Güneş

Zorluk noktası:  Yükselen+3. ev girişi-Mars

 Zülfikar Emin - mistikalem.com

Yorumlar