Triyas döneminden bir dinozor türüne ait fosilleşmiş dışkıyı tarayan bilim adamları, daha önce varlığı bilinmeyen yeni bir böcek ailesini ait, 230 milyon yıllık böcek türü keşfettiler. Böcekler, bacakları ve antenleri bozulmamış halde tamamıyla korunmuş olarak bulundu. Bulguyla ilgili makale Current Biology dergisinde 30 Haziran'da yayınlandı.
Makaleye göre; bir dinozor atasının fosilleşmiş dışkıları içinde korunmuş olarak bulunan, yeni bir böcek türüne Triamyxa coprolithica adı verildi. Triamyxa coprolithica böcek türünün soyu tükenmiş myxophagous ailesine mensup olduğu tespit edildi.
Triyas döneminin böceklerin erken evrimi ve çeşitlenmesini tespit etmek için önemli bir dönem olduğuna dikkat çeken paleontologlar, böceklerin dışkıdan ayırt edilmesi için 3D tarama ve senkrotron mikrotomografisi (synchrotron microtomography) yöntemi kullanıldı.
Neredeyse hiç bozulmadan günümüze ulaşan böceklerin dışkının içine nasıl sıkıştığına dair, tahmin ise şöyle: "Böcekler büyük olasılıkla dinozor tarafından yutuldular.
Ali Zülfikar Emin - Arkeolojikhaber.com
Yorumlar