Biyoloji

Çekiç başlı dev solucanlar, Fransa'yı istila etti

Yaklaşık yirmi yıldır, yaklaşık 30 santimetrelik yumuşacık istilacılar gizlice Fransız ekosistemlerine sızıyor ve toprakta yaşayan bütün küçük canlıları avlayarak, yok ediyorlar.

Çekiç başlı dev solucanlar, Fransayı istila etti

İşgalciler çekiç kafalı solucanlar. Parlak renkli derilere sahipler.  Yaklaşık 20-40 santimetre boya ve tıpkı çekiç başlı köpekbalıkları gibi yassı kafaları var. Görüntüleri adeta onları dev birer sperm hücresi gibi gösteriyor. Ancak onlar spemler gibi hayat üretmiyorlar.

Ve yaşadıkları arazi üzerindeki tüm ekosistemleri, kendilerinden küçük böcekleri ve omurgasızları yutarak yok ediyorlar.

Ve neredeyse 20 yıldır bu solucanların beş istilacı türü, Fransa'ya ve Fransaya komşu bölgelerde hızla ürüyorlar. Solucanlara dair ilk raporlar 1999 yılına ait. Ancak ilk görüldükleri yıllarda bu kadar zararlı oldukları fark edilmemişti.

Dehşeh verici özellikleri var: Parçalandıklarında ölmüyor tersine çoğalıyorlar

Çekiç kafalı yassı solucanların görüntüsü pek ürpertici değil ancak şaşırtıcı bir süper güçleri var. Yenilenme gücüne sahipler. Solucanlar parçalara ayrıldıklarında hiç bir parçaları ölmüyor. Hatta solucanların vücudunun 300'de birlik parçaları bile kendine yeni bir kafa üretek kısa zamanda tam solucanlara dönüşebiliyor.

Bilim adamları kuyruğu kesildikten sonra ikinci parçasının yeni bir kafa ürettiğini şaşkınlıkla izlediler. İşin ilginç yanı hayvanların kafaları kesildikten sonra kafalarıyla birilikte beyinlerin de yeniden şekillenmesi.

Kimyasal savunma sistemlerinden dolayı yırtıcılar onlara zarar veremiyor

Dev yassı solucan türlerinin bu kadar başarılı istilacı olmasının nedenlerinden bir hızlı üremeleri. Tek bir solucan eşeysiz üreyerek birçok yavru üretmeyi başarabiliyor.

Bir başka sebep ise yırtıcıların onlara zarar verememesi. Çekiç başlı solucanlar,  toprağta yırtıcılara tatsız tat veren, pis kokulu kimyasallar üretiyor. Bu yüzden solucanlarla beslenen canlılar onları yemekten kaçınıyorlar.

Nereden geldikleri bilinmiyor

Bilim adamları tabiatı tehdit eden ve ekosistemlerin canına okuyan dehşetengiz solucanların nereden geldiğini saptayamadı. Solucanların uluslararası bitki sevkiyatı sırasında toprağa karışarak habitat alanlarına taşınmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Benzer birçok yassı solucan türünün Avrupa'ya özgü olduğu biliniyor ama dev çekiç kafalı yassı solucanların tipik olarak yalnızca Asya'nın ılık bölgelerinde bulundukları belirtiliyor.

Yassı solucanların varlıklarının 1999'dan beri bilinmlerine rağmen haklarında şu ana kadar çok az bilgi ve yayınlanmış araştırma olması da bilimadamlarını hayrete düşürüyor.

Bilimsel otoriteler solucanların istilacı alışkanlıklarının ve ekosistemler üzerindeki zararlı etkisinin henüz değerlendirmemiş olmasına da şaşırıyorlar.

mistikalem.com

Yorumlar