Bilim

Buz devrinde ölen mavi gözlü bebek iskeleti bulundu

1998'de İtalya'nın Pulya bölgesindeki Grotta delle Mura mağarasında bulunan bebeğin mavi gözlü olduğu tespit edildi.

Buz devrinde ölen mavi gözlü bebek iskeleti bulundu

İlginç araştırmanın sonuçları Nature Communications dergisinde 20 Eylül tarihine yayınlandı. 

Nature Communications dergisinde yayınlanan makalede yer alan bilgilere göre; Siena Üniversitesi arkeologu Mauro Calattini'nin ekibi çocuğun mezarını 1998 yılında İtalya'nın güneydoğu Puglia bölgesindeki Monopoli beldesinde Grotta delle Mura mağarasında bulmuştu. 

İki kaya levhasıyla örtülü olan mezarda bebeğe ait iyi korunmuş ve bozulmamış iskelet arkeologları şaşırtmıştı.

Çocuğun çelimsiz olması akraba evliliğine yorumlanırken, DNA analizi çocuğun erkek olduğunu ve muhtemelen mavi gözlü, koyu tenli ve kıvırcık koyu kahverengi ila neredeyse siyah saçlara sahip olduğunu gösterdi.

Makalede yer alan bilgilere göre buz tabakalarının en geniş olduğu 20 bin yıl önceki Son Buzul Maksimumundan kısa bir süre sonra yaşamış bir bebeğin iyi korunmuş kalıntılarını bulmak pek sık rastlanan bir keşif değildi çünkü İtalya  o dönemde kıta Avrupa'sının diğer bölgelerinden biraz daha sıcaktı ve muhtemelen erkek bebeği gömen insanların yaşaması için elverişli nadir yerlerdendi. .

İskelet analizi, çocuğun yaklaşık 1 yıl 4 aylıkken öldüğünü ortaya koydu. Çocuğun dişlerinde, anne karnında büyürken bile zor bir yaşam sürdüğünü gösteren dokuz kadar vurgulu çizgi ya da fizyolojik zorlukların işaretleri görüldü.

Yorumlar