Nature Geoscience dergisinde yayımlanan Sismik anizotropi tarafından sınırlanan iç çekirdeğin dinamik tarihi (Dynamic history of the inner core constrained by seismic anisotropy) başlıklı makaleye göre, Dünyanın iç çekirdeğinin doğu tarafı, batı tarafına göre daha hızlı genleşen demir kristalleri ile düzensiz şekilde büyüyor.
İç çekirdek aynı zamaanda dengesiz olarak ısı kaybediyor. Bu, Dünya’nın manyetik alanının zayıflamasının bir sebebi olabilir. Manyetik alan Dünya'yı kozmik radyasyondan ve Güneş’ten yayılan zararlı parçacıklardan koruyor.
Jeologlar, orantısız büyümeye neyin sebep olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Gizemin çözülebilmesi için Dünya’nın mantosunda devam eden süreçleri anlamak gerektiği ifade edilidi.
Makalenin baş yazarı Kaliforniya Üniversitesi sismologu Daniel Frost, “Dış çekirdekteki sıvı demirin hareketi, iç çekirdekten ısıyı uzaklaştırarak donmasına neden oluyor. Yani bu, dış çekirdeğin doğuda batıya kıyasla daha fazla ısı kaybettiği anlamına geliyor.” dedi.
Tektonik plakaların çarpışmış olma ihtimali üzerinde duruluyor
Araştırmacılar, düzensiz büyümenin olası nedenlerinden birini açıkladı. Bu, iki tektonik plaka çarpıştığında ve biri diğerinin altına itildiğinde ortaya çıkan yitim zonu.
Yorumlar