Kolay Pazarlama CEO’su İletişim Tasarımı Uzmanı Ömer Yoluk, dijital pazarlamanın son trendleri hakkında şu bilgileri verdi:
YAPAY ZEKA DÜNYAYI ELE GEÇİRECEK!
Yapay zeka, tüketici davranışlarını ve arama şablonlarını analiz edebilmekte ve böylece işletmelere kullanıcı ve müşterilerin ürün ve hizmetlerini nasıl bulduklarını anlama konusunda sosyal medya platformlar ve blog gönderilerinden veriler sağlayarak yardımcı olmaktadır. Örneğin Facebook messenger botları, müşteri hizmetlerini otomatize ve optimize etmek için size yardımcı olabilir.
Yapay zeka kullanıcılarla sohbet oluşturmak için de bilgi ve ipuçları sunmaktadır. Müşteri hizmetlerinin yüzde 25’i 2017’de yüzde 2’den az kullanılan chatbox teknolojisini 2020 yılında yaygın olarak kullanacaklar.
BECERİKLİ ASİSTANLAR: CHATBOTLAR
Chatbolar 2019 yılında dijital pazarlamanın önemli bir parçası olmaya devam edecek. Yapay zeka bazlı teknoloji kullanımı, müşteriler ya da siteyi ziyaret edenlerle gece ya da gündüz gerçek zamanlı anında mesajlaşma ile sohbeti mümkün kılıyor. 1.4 milyar insanın chatbotlarla etkileşime girmesi ile işletmelerin yüzde 80’i 2020 itibarı ile chatbotları kullanmayı sürdürecek ya da bu uygulamayı kullanmaya başlayacak. 2022 itibarı ile chatbotlar işletmelerin özellikle bankacılık ve sağlık bakım sektörlerinde yıllık 8 milyar dolar tasarruf etmesini sağlayacak.
Pek çok müşteri karşılık veren, düzgün cevap veren, satın alma geçmişini doğru hatırlayan, asla sabrını kaybetmeyen chatbotlarla etkileşime girmeyi tercih ediyor. Bu becerikli asistanlar anında müşteri hizmeti vermekte, müşterilerin beklentilerini karşılamakta ve tekrarlayan görevleri otomatik olarak yapmakta. Bu da sizin çok daha önemli işlere odaklanabileceğiniz anlamına gelir.
Bunun en iyi örnekleriden biri Uber.
PAZARLAMANIZI KİŞİSELLEŞTİRİN
2019’u başarılı geçirmek istiyorsanız pazarlamanızı kişiselleştirmeniz gerekir. Bu kişiselleştirilmiş içerik, ürün, e-mailler ve daha fazlası demektir.
Satın alma geçmişi, tıklanan linkler, tüketici davranışı verilerine erişim sayesinde, müşteriye özel içerik hazırlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Aslında pazarlamacıların yüzde 96’sı kişiselleştirmenin müşteri ilişkilerinde avantaj sağladığını düşünmektedir.
Netflix ve Amazon gibi şirketler şimdiden kişiselleştirmenin desteğinden yararlanmaktadırlar. Netflix hesabınıza giriş yaptığınızda örneğin, anında bunu kanıtını görürsünüz: reklamlar, altyazılar, talimatlar, metin ve arama tamamen sizin içine özelleştirilmiştir.
VİDEOYU İZLEYEN TELEFONA SARILIYOR
Dijital pazarlama stratejinize videoları eklemeyi unutmayın.
Tüketicilerin yüzde 70’i bir markanın videosunu paylaştıklarını ifade ediyor.
İşletmelerin yüzde 70’i videoların müşteri ile sohbet oranını artırdığını belirtiyor.
Tüketicilerin yüzde 52’si izledikleri videoların, online satın alma kararlarını daha güvenle almalarını sağladığını belirtiyor.
Üst düzey yöneticilerin yüzde 65’i pazarlamacının web sitesini ziyaret etmekte ve yüzde 39’u videoyu izledikten sonra satıcıyı aramaktadır.
Ve sadece aklınıza Youtube gelmesin. Video pazarlamanın yüksek katılım sağladığına tanık olmak için Facebook, Instagram ve Linkedin’de bir video gönderisi ya da canlı yayın yapmanızı öneririz.
Canlı video büyük sayıda işletmenin röportajlar, ürün demoları, “sahne arkası” görüntüleri, etkinliklerden görüntüler, ofiste yaşam, nasıl üretiliyor gibi temalarla popülerlik kazanmasını sağlar.
Film çekme maliyetlerinde azalma ve akıllı telefon kameralarındaki artan yüksek kalite ile işletmeler ve pazarlamacılar telefon ya da e-mailler yerine kişiselleştirilmiş video mesajlarına yönelmektedir ve bu da birebir video yaklaşımı olarak adlandırılmaktadır.
AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA
Influencer pazarlaması, bir tür ağızdan ağıza pazarlamadır ve markanızın mesajını daha büyük pazarlara iletmek için toplumun tanıdığı kişileri kullanmaktır. Büyük bir tüketici grubuna doğrudan pazarlama yapmak yerine sizin sözünüzü iletecek influencera ödeme yaparsınız.
Influenccer kullanmak son derece etkili bir pazarlama aracıdır ve müşterileri çok kolay çekmektedir. Influencerlar ünlü kişiler, Instagram ya da Youtube ünlüleri ya da bloggerların çok yakından takip ettiği tanınmış kişiler ve gazeteciler olabilir. Bu kişiler işiniz ya da ürününüz hakkında sosyal kanallardan sizin mesajınızı ileteceklerdir.
SOSYAL MESAJLAŞMA UYGULAMALARI
Her ay 1,3 milyar kullanıcı Facebook messenger’da aktif.
Her ay 2 milyar mesaj Facebook messenger ile isnanlar ve işletmeler arasında gönderiliyor.
Whatsappp’ın aylık aktif kullanıcı sayısı 1,3 milyar.
Her gün Whatsapp yoluyla 55 milyar mesaj gönderiliyor.
Whatsapp, Facebook messenger ve Fechat Facebook ve Youtube’dan daha karmaşık kullanıcıya sahip.
Bu istatistikler iş amacıyla sosyal mesajlaşma uygulamalarının artan popülaritesini göstermektedir. İnsanlar birbirleriyle mesajlaşmak için daha çok zaman harcadıkları için potansiyel müşterilerinizin nerede takıldığını bilmek şirket hizmetlerini pazarlamak için bir farklılık yaratmaktadır.
Sosyal mesajlaşma uygulamaları kişiselleştirmeye imkan verip (başka bir trend) kullanıcı deneyimine değer katarken müşteriye doğrudan mesaj göndermeyi son derece kullanışlı hale getirebilir.
GÖRSEL ARAMA
Görsel arama, kullanıcı deneyimini tamamen yeni bir seviyeye taşıyabilir. görsel arama ile kullanıcılar bir arama yapmak için bir görsel yükleyerek son derece spesifik sonuçlar alabilirler.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Pinterest, Lens ile ortaya çıkıp, kullanıcıların resmini çektikleri bir ürünün online olarak nereden satın alınabileceğini ya da benzer ürünleri aramasını ya da ürünlerle ilgili pinboardları görmesini sağlamaktadır.
Ve Pinterest tek görsel arama yolu değildir.
Google Lens Google’a ait bir görsel arama motorudur. Nesneleri, yerleri ve diğer şeyleri bir kamera aplikasyonu yoluyla görsel olarak aramaya yarar.
Camfind da bir mobil görsel arama uygulamasıdır. Kullanıcılar bir resim çekerek yükleyerek herşeyi araştırabilirler. Kullanıcıların bir resim ile mobil telefonlardan her şeyi aramalarını mümkün kılar ve bunun ne olduğunu açıklar. Arama motoruna soruyu yazmak yerine doğrudan imaj yükleyerek benzer ürünleri, fiyat karşılaştırmalarını yerel alışveriş sonuçlarını yükleyebilirsiniz. Filmin afişini yüklediğinizde Camfind size film hakkında bilgi verir, gösterim zamanını ve nerede oynadığını bildirir.
MOBİL CİHAZLAR TELEVİZYONU GEÇTİ
İnsanlar 2019 yılı itibarı ile her gün ortalama 3 saat 35 dakikayı akıllı telefonları ile geçirmektedir. Mobil cihazlar en çok zaman ayrılan araçlar durumundadır (sonunda televizyonu geçmiş durumdadırlar).
bu, alıcıların dikkatini çekmek için markaların üzerinde çalışması gereken bir yol değişikliğidir.
Micro-moments Google tarafından kullanılan “yeni tüketici davranışı”na verilen addır. Pazarlama mesajınızı açıkça ve müşterinin ilgisini çekecek bir incelikle bir kaç saniye içinde vermeyi amaçlar (aksi takdirde dikkati dağılır ve bir sonraki konuya geçer).
İnsanlar genellikle ne yiyecekleri, hangi restorana gidecekleri, ne satın alacakları nereye gidecekleri konusunda anlık karar verirler. Yani Micro – moments hakkında her pazarlamacının bilmesi gerekenler şunlardır: 2019’da Micro-moments için avantajlı duruma geçmek istiyorsanız Google, Google Maps, Amazon, Youtube gibi tüketicilerin arama yaptığı her yerde bulunmak gereklidir.
YAZMAYI UNUT SESLİ ARAMA YAP
Sesli arama kullanımının giderek artması şirketlerin dijital pazarlama için 2019 stratejilerini tekrar düşünmeye yöneltmektedir.
2020 yılında aramaların yüzde 20’si sesli arama olarak yapılacaktır.
Google’da mobil aramaların yüzde 20’si sesli aramadır.
Bing aramalarının yüzde 25’i sesli aramadır.
Sesli arama, işitsel içerik yoluyla insanlara ilgili tüm bilgiyi sağlamak bakımından önemli bir rol oynamaktadır. Yapay zeka daha da akıllanmakta ve sesli asistan Alexa, Siri ve Google daha az hata yapmaktadır.
Pek çok marka müşterilerine değer bazlı etkin içerik sağlamak için dijital pazarlama stratejilerine sesli aramayı da dahil etmektedir.
Alexa ve Google Home gibi akıllı spikerler giderek yaygın bir şekilde kullanılmaktadır: 39 milyon Amerikalı akıllı spiker kullanmaktadır ve kullanıcıların yüzde 65’i sesle kontrol edilen asistanların olmadığı günlere dönmek istemediklerini belirtmektedir.
Unutmayın, sadece daha çok şirket marka farkındalığı kazanmak ümidiyle işitsel içerik üretmekle kalmayacak fakat reklamlar da bu şekilde olmaya başlayacak. Alexa sorunuza cevap verirken “sponsorun sözlerini” de size iletecek. bu, ses reklam alanı satabileceğiniz anlamına geliyor – Google ad words gibi ama ev spikerlarıyla.
Tüm ses teknolojileri için sohbet eder bir konuşma ton yazmayı, Google’da öne çıkan parçalara odaklanmayı ve insanların konuşacağı anahtar sözcüklerin ne olabileceği hakkında kafa yormak gerektiğini unutmayın.
SOSYAL MEDYA STORYLERİ
Sosyal medyada “storylerin” popülerliğinin artmasıyla pazarlamacıların bu formatı kendi dijital pazarlama stratejilerine dahil etmeleri gerektiğini fark etmeleri önemlidir. Yüksek sezgi gücü olan pazarlamacılar günümüzün en kârlı sosyal hareketlilik yaratan unsurlarından olan canlı videoyu katılım ve marka farkındalığını artırmak için kullanmaktadırlar.
İlk snapchat, “benim hikayem” konseptiyle çıktı sonra ınstagram ve facebook hikayeleri geldiler ve artık youtube kendi hikaye formatı “reels”i ortaya çıkardı.
Hikayeler bir zaman sonra görünmez olduğu için bu Fomo’nun (fear of missing out: gözden yitme korkusu) pazarlamacılar tarafından iyi bir şekilde kullanılma fırsatını doğurdu. Çalışanlarınızı hikayelerde gösterebilir, bir üretimin arka planını gösterebilir, ürün ve hizmetler için yorum isteyebilir ya da Barkbox’un Instagram hikayelerinde “şık röportajları” gibi yaratıcı röportajlar yapabilirsiniz.”
Yorumlar