Güney Danimarka Üniversitesi mühendisleri, sonsuza kadar çalışmaya devam edebilecek "vampir drone" üretti.
Yapay zeka sistemi ile donatılmış
Vampir drone, yerleşik pillerini şarj etmek için mola vererek yakındaki elektrik hatlarından güç çekebildiği için, iniş yapmadan uzun süre uçabiliyor. Şarj manevrası, yanaşma mekanizması, çeşitli sensörler ve üzerindeki yapay zeka sistemi sayesinde gerçekleşiyor. Drone, elektrik hatlarını tanıyabiliyor ve şarj olması gerektiğinde kablolara bağlanabiliyor.
Vampir drone proseji 2017’den bu yana üzerinde çalışılan bir konuydu
Fast Company ile görüşen ekip, vampir drone’nun temel olarak elektrik şebekesinde yaşayabileceğini ve uzun süreler boyunca tamamen özerk bir şekilde çalışabileceğini, onu kontrol edecek bir insana ihtiyaç duymadığını söyledi. Güney Danimarka Üniversitesi’nden profesör Emad Ebeid’in bu fikri ilk olarak önerdiği 2017’den bu yana, enerji hatlarından güç çekme kavramı araştırılmaya devam ediyor.
Asıl amacı, uzun süre boyunca uçarak elektrik hatlarının sağlamlığını kontrol etmek
Bu tür drone'ların asıl amacı, uzun süre boyunca uçarak elektrik hatlarının sağlamlığını kontrol etmek olarak tanımlanıyor. Şu anda bu süreç hem helikopter hem de personel gerektirdiğinden dolayı çok pahalı bir bakım çalışmasına dönüşüyor. Kelimenin tam anlamıyla elektrik hatlarından enerji emebilen ve uzun süre çalışabilen bir drone, bu işi çok daha verimli hale getirebilir. Elbette bu vampir droneların kullanılabileceği daha pek çok yol da bulunabilir.
Drone kendini şarj edebiliyor
Ancak, drone'lar genellikle fiziksel olarak herhangi bir şeyle etkileşime girecek şekilde tasarlanmadıkları için, özellikle bir elektrik hattına tutunma işleminin büyük hasara ve hatta kontrolsüz yangınlara neden olma potansiyelinden dolayı, testler sırasında mühendislerin ters giden herhangi bir durumla başa çıkmalarına yardımcı olacak kişilerin hazır olması gerekiyordu. Bu nedenle ekip, çarpışma riskini azaltmak amacıyla tele alttan yaklaşmaya karar verdi. Daha sonra mühendisler, drone’un kıskaçları sabitleyerek kendisinin güç hattına bağlanmasını ve ardından güvenli bir şekilde kabloya bağlanmasını sağladı. Drone bu bağlantı sayesinde kendini şarj edebiliyor ve pilleri tamamen şarj olduğunda kendisini serbest bırakabiliyor.
Yorumlar