Mobil reklam platformu AdColony, Türkiyedeki mobil oyuncuların nasıl zaman geçirdikleri, mobil oyunlara yaklaşımları, ruh halleri ve tercihlerini Nielsen şirketi aracılığı ile 500 kişilik anketle araştırdı.
Anket sonuçlarına göre; Türkiye’deki yetişkinlerin %78’i mobil oyun oynadığını belirtirken, mobil oyuncuların %52 sini erkekler oluşturuyor. Mobil oyunları yalnızca gençler oynar klişesi ise ankete katılanların %42’sinin 30-49 yaş arasında olmasıyla yıkılıyor.
Oyun oynarken cihaz tercihleri kişiden kişiye değişse de mobil cihazlarımızın her zaman yanımızda, cebimizde, çantamızda olması onları vazgeçilmez kılıyor.
Ankete katılanların %70’i oyun oynamak için akıllı telefonlarını her gün kullandığını belirtirken, %47’si ise gün içerisinde 2-3 kere mobil oyun oynadığını belirtiyor.
En çok tercih edilen oyun türleri; Puzzle, Trivia, Kelime, Kart ve Macera oyunları
Kişisel zevkler ve tercihler de mobil oyunlar özelinde gün yüzüne çıkıyor. Türkiye’de kullanıcıların oynamayı en çok tercih ettiği oyun türü % 48 ile Puzzle/Trivia/Kelime oyunları olurken, %37 ile Kart ve Aksiyon/Macera oyunları, %33 ile Strateji oyunları ve yine %33 ile Spor/Yarış oyunları takip ediyor. Kullanıcıların %29’u cihazlarında 2 oyun yüklü olduğunu belirtirken, %15’i ise 5 oyun yüklü olduğunu bildiriyor.
Türkiye’deki mobil oyuncuların %60’ı mobil oyunları eğlenceli bulduğu için oynadığını belirtirken, %57’si ise mobil oyunların kendilerini rahatlatıp, streslerini azalttığı için oynadığını bildiriyor. Katılımcıların %49’u ise mobil oyun oynarken kendilerini çok iyi hissettiğini belirtiyor.
Oyun oynarken müzik dinleyenlerin oranı yüzde 67
Türkiye’deki katılımcıların % 67’si mobil oyun oynarken müzik dinlediğini, % 51’i ise televizyon izlediğini belirtiyor. Yalnızca reklam aralarında değil, izledikleri program esnasında mobil oyun oynadığını söyleyenlerin oranı ise %80.
Para harcamak yerine ödüllü video reklamlar izleniyor
Katılımcıların %57’si mobil oyun içinde para harcamayacağını söylerken, %75’i oyun içinde ilerlemek veya ödül kazanmak için para ödemek yerine ödüllü video reklamları izlemeyi tercih ettiğini belirtiyor.
Yorumlar