Uzay

Evrenin yaşlı karadeliği galaksileri katlederek büyüyor

Süper kütleli kara delikler, galaksilerde yıldız oluşumu için gerekli gazı yok ederek, galaksileri tam anlamı ile "öldürüyor"ç

Evrenin yaşlı karadeliği galaksileri katlederek büyüyor

Cambridge Üniversitesi’nden uluslararası bir ekip, Webb Teleskobu’yla ‘büyük patlama‘dan iki milyar yıl sonrasında oluşan bir galaksiyi inceledi.

Resmi adı GS-10578 olan büyük galaksiye gözlemci ve bilim insanı Pablo G. Perez Gonzalez’den esinlenerek ‘Pablo’nun Galaksisi’ olarak adı verildi.

Yaklaşık olarak Güneş’in 200 milyar katı kütleye sahip olan bu galaksideki yıldızların çoğu 12,5 ile 11,5 milyar yıl önce oluşmuş.

Merkezinde süper kütleli bir kara deliğe sahip olan bu galaksi ‘sönmüş’ bir haldeydi, yani yeni yıldız oluşumu büyük ölçüde durmuştu.


Kara deliğin, galaksiden yüksek hızda gaz fırlattığı ve bu durumun yeni yıldız oluşumunu durdurduğu keşfedildi.

TRT Haber’in haberine  göre araştırma ekibinin ortak lideri Dr. Francesco D’Eugenio “Önceki gözlemlerimize dayanarak, bu galaksinin yıldız oluşumunu durdurduğunu biliyorduk ve bunun kara delik ile ilişkili olduğunu tahmin ediyorduk. Ancak Webb’e kadar bu ilişkiyi netleştiremedik” dedi.

Çalışmanın diğer ortak yazarı Profesör Roberto Maiolino’ysa, şöyle konuştu: “Evrenin bu kadar erken döneminde bu kadar büyük bir ‘ölü’ galaksi görmek ilginç. Yıldız oluşumunu durduran süreç hızlı gerçekleşmiş olmalı.”

Gözlemler, galaksinin saniyede bin kilometre hızla büyük miktarda gaz dışarı attığını gösterdi.

Bu hız gazın galaksinin kütle çekiminden kurtulmasını sağlıyor.

Yıldız oluşumunu durduran kara delik

Ekip, kara deliğin galaksinin dışına büyük miktarda gaz fırlattığını ve bunun da yeni yıldızların oluşumunu engellediğini tespit etti.

D’Eugenio “Bu galaksiyi öldüren kara delik. Galaksiye gerekli olan ‘gıdayı’ keserek yıldız oluşumunu engelliyor” dedi.

Yeni keşifle bilim dünyası kara deliklerin galaksilerde yıldız oluşumunu nasıl durdurduğunu anlamada bir adım daha ileriye gitmiş oldu

Yorumlar