bilimsel

Arackar licanantay denilen yeni dinozor türü keşfedildi

Yeni dinozor türünün küçük bir kafa, uzun bir boyun ve kuyruk ile diğer türlere kıyasla alışılmadık derecede düz sırtı olduğunu belirtiyorlar.

Arackar licanantay denilen yeni dinozor türü keşfedildi

Şili'nin Copiapo şehrine 120 kilometre mesafedeki Atacama Çölünde, Carlos Arevalo liderliğindeki jeolog ekibi tarafından daha önce varlığı bilinmeyen bir dinozor türüne ait fosiller keşfedildi.

Türe ait fosiller yaklaşık 30 yıl önce 1990'larda keşfedilmişti ancak incelemeler sonucu yeni bir tür olduğu bu sene anlaşıldı ve bilimsel açıklaması pazartesi günü Cretaceous Research akademik dergisinde yayınlanan makale ile gerçekleştirildi.

Arackar licanantay adı verildi.

Milyonlarca yıl önce yemyeşil otlaklarla dolu sulak bir arazi olduğu tahmin edilen çölde yeni keşfedilen dev dinozor türüne yerel Kunza dilinde "Atacama kemikleri" anlamına gelen” “Arackar licanantay” adı verildi.

Bilim insanları titanozor olarak adlandırılan dev dinozorlar sınıfına mensup Arackar licanantay'nin; küçük bir kafa, uzun bir boyun ve kuyruk ile diğer türlere kıyasla alışılmadık derecede düz sırtı olduğunu belirtiyorlar. 

Fosillerden dinozorun genç yaşta olduğu ve yaklaşık 6,3 metre (20'8 inç) uzunluğunda olduğu ve otobur olduğu anlaşılıyor. Türün yetişkinlerin 8 metre uzunluğa ulaştığı tahmin ediliyor. 

Dinozorun 66-80 milyon yıl önceye tarilendiği ve Kretase döneminde yaşadığı belirtildi.

Güney Amerika'da And Dağları'nın batı tarafında bir titanozorun keşif ihtimali oldukça düşüktü fakat Arjantin ve Brezilya'da birkaç tür daha keşfedilmişti. Hatta Arackar'ın Şili'nin komşu ülkesi Arjantin'de keşfedilen Argentinosaurus'dan daha küçük olduğu dikkat çekti. Titanozorların boyu genellikle 9-12 metre, ağırlıkları ise 13-15 ton arasında değişiyor.

Dinozorun fosillerinin corona virüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Şili'nin Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileneceği belitildi.

arkeolojikhaber.com

Yorumlar