bilimsel

Dinozorların da dövüş kulübü varmış

68 milyon yıllık Dövüş Kulübü ortaya çıkarıldı. T-rex dahil pek çok dinozor türünün, birbirlerini öldürmeden yaralayarak dövüştükleri savunuldu.

Dinozorların da dövüş kulübü varmış

Bir grup dinozorun Chuck Palahniuk’ın sonradan David Fincher tarafından sinemaya da uyarlanan Dövüş Kulübü (Fight Club) eserinde rastlanan türden davranışlar sergilediği tahmin ediliyor.

Paleontolojik araştırmalar,  Tyrannosauridae ailesine mensup dinozor türleri hakkında ilgi çekici bir davranış modeli ortaya çıkardı. Bilim adamlarına göre dinozorlar,   “kendi dövüş kulüplerini” kurduklarını ve birbirlerini öldürmeye kastetmeden müsabakalar gerçekleştirdiğini ortaya koydu. T-rexler bu dövüşler sırasında çoğunlukla rakiplerinin yüzlerini ısırmakla yetiniyordu.

Doğada canlılar arasında güç mücadelesi verilmesi, bölgelerin belirlenmesinde, eş seçiminde ya da en temeli olarak hayatta kalmada oldukça sıradan bir detay. T-rex’ler de bu konuya biraz daha renk katacak gibi görünüyor.

Yapılan yeni araştırma, 68 milyon yıl önce Dünya’ya egemen olan bu canlıların kendi aralarında dövüş yarışmaları düzenlediğini ortaya çıkarttı.

Kanada’da Tyrannosauridae ailesine ait 200’den fazla kafatası ve çenesinden oluşan fosilleri inceleyen bilim insanları, yetişkin örneklerde birbirine çok benzeyen bazı yara izlerine rastladı.

Yara izleri, Tyrannosauridlerin yüzünde yer alması ve yalnızca aynı yaş grubuna ait dinozorlarda görülmesi araştırmaya yeni bir boyut kazandırdı. Bu izlere sahip olan dinozorlar, aynı zamanda cinsel olgunluk evrelerindeydiler.

Bu bilgiler ışığında harekete geçen bilim insanları, eş adayları için veya bir bölge üzerinde hakimiyet kurma amacıyla dövüştükleri sonucuna vardı.

Paleobiology adlı dergide yayımlanan bulgulara göre dinozorlar, bu yaraları rakiplerini öldürmek için açmıyordu.

 Aynı türün üyeleri arasındaki ölümcül olmayan bu saldırılar, hayvanlar aleminde “yaygın” olarak kabul ediyor. Uzmanlara göre bunları araştırmak, hayvanların davranışsal ekolojisini ve üreme sistemlerini anlamak için oldukça önemli.

Kanada’daki Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nde görev alan, araştırmanın başyazarı Caleb Brown, 2017’de Dinosaur Provincial Park’taki kazılarda üzerinde bir dizi uzun yara izi bulunan bir üst çene kemiği keşfetmişti. Brown ve ekibi bu keşiften sonra diğer örnekleri de araştırmaya başladı.

Livescience’a konuşan Brown, sonunda bunların aynı cinsten bir başka dinozorun diş izi olduğunu anladıklarını ifade etti.

Brown ve meslektaşları, Albertosaurus, Daspletosaurus ve Gorgosaurus gibi türlerin de dahil olduğu 202 Tyrannosauridae’nin kafatasını inceledi. Bu kafataslarının yüz kısmında yaklaşık 324 yara izi vardı. Brown konu hakkında şöyle konuştu:

“Birlikte ele alındığında bunlar, hayvanların nasıl dövüştüğünü ortaya çıkarabilir. Muhtemelen önce bir pozisyon alıyor ve birbirlerini tartıyorlardı, sonra birbirlerinin kafalarını dişlerinin arasına almaya çalışıyorlardı.”

Araştırmaya konu olan fosillere bakarak dinozorların cinsiyetini belirlemek imkansıza yakın. Dolayısıyla araştırmacılar bu dövüşe hangi cinsiyetten dinozorların katıldığına dair şimdilik net bir bilgiye sahip değil.

Devrim Beyaz - kayiprihtim.com

Yorumlar