Bilim adamları, 6 milyon yıl önce Çin'in güneybatısında yaşayan su samurlarının, o zamanın yırtıcı hayvanlarından biri olabileceğini ortaya koydu. Güney Çin dolaylarında avcı bir hayvan olduğu tahmin edilen türün çene yapıları diğer su samuru türleriyle karşılaştırılarak, ısırık gücünü hesaplanılmaya çalışıldı.
Bu yılın başında paleontolojik araştırmalar sırasında bulunan gelişmiş görüntüleme yöntemlerini kullanarak tarih öncesi su samuru fosilleşmiş kafatasını inceledi.
"Scientific Reports" dergisinde yayımlanan çalışmada, 6 milyon yıl önce yaşadığı sanılan "Siamogale melilutra" adlı su samuru türünün, avını yıkabilecek kadar olağandışı derecede çok güçlü çene yapısına sahip olabileceği belirtildi.
Çin'in güneybatısındaki nemli ve sulak alanlarda yaşadığı tahmin edilen kurt benzeri su samurunun kafatasını inceleyen bilim adamları, yaklaşık 50 kilogram ağırlığındaki hayvanın bir ayının çiğneme yeteneğine sahip olabileceğini keşfetti.
Balık ve kabuklu deniz ürünleriyle beslenen bugünkü akrabalarının aksine Siamogale melilutra türünün, geniş av yelpazesine sahip olduğu sanılıyor.
Araştırmalar, ne ile beslendikleri tam olarak bilinmeyen S. melilutra'nın çenesinin büyük yumuşakçaların kabuklarını ya da kuş ve kemirgenler gibi küçük memelilerin kemiklerini çiğneyebilecek kadar güçlü olabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmanın lideri Dr. Z. Jack Tseng, "Çalışmamıza, bu su samurunun, bir deniz su samuru ya da Afrika'nın pençesiz su samurundan çiğneme yeteneği açısından daha güçlü olduğu fikriyle başladık. Bu sertlik, su samuruna şaşırtıcı şekilde güçlü bir ısırma gücü veriyor olabilirdi. Kesin olarak bilmiyoruz ancak bu su samurunun, yaşayan su samuru türlerinden daha yırtıcı olduğunu düşünüyoruz. Bulgularımız, Siamogale melilutra'nın, yaşayan su samurlarından daha sert ve daha büyük avlar çiğneyebileceğini gösterdi." dedi.
Yorumlar