Dünyada vahşi yaşamın önemli merkezlerinden Kenya'da "habeş maymunu" olarak da bilinen babunlar, yiyecek bulmak için indikleri şehirler arası yollarda trafik kazalarının kurbanı oluyor.
Başkent Nairobi'ye 110 kilometre uzaklıktaki Nakuru eyaletinde tellerle örgülü doğal parktan kaçarak tır ve kamyonların geçtiği şehirler arası otoyola inen yüzlerce babun, yoldan geçen araçlardan atılan yiyeceklerle karınlarını doyurmaya çalışıyor.
Yola aniden çıkan babunlar yüksek hızla giden araçların yanlarından gitmelerine aldırış etmiyor. Bu durum da trafik kazalarını artırıyor.
Her sabah erken saatlerde yola inen babunlar, akşam hava kararmadan yeniden tellerin üzerinden atlayarak vahşi yaşam alanındaki yuvalarına dönüyor.
- "Her gün yaklaşık 15 babun telef oluyor"
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Babunları Koruma Derneği Başkanı George Kibanya, ülke genelinde her gün yaklaşık 15 babunun trafik kazalarında telef olduğunu belirtti.
Kazalar nedeniyle özel bir tür olan babunların soyunun yol olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Kibanya, babunların daha çok kurak zamanlarda yiyecek bulmak için yollara indiğini kaydetti.
Kibanya, "Eğer hükümet kısa sürede önlem almazsa ülkedeki 27 bin babun popülasyonu yakın zamanda yok olabilir." dedi.
Kenya'da Babun türüne ayrımcılık yapıldığını söyleyen Kibanya, "Bu ülkede maalesef hükümet bir aslanın parktan kaçması durumunda gösterdiği hassasiyeti bir babunun yolda öldürülmesine nedense göstermiyor." diye konuştu.
Kibanya, Kenya Vahşi Yaşam Servisinin babunların öldürülmesine sessiz kaldığını savunarak, "Yiyecek ihtiyaçları kendi yuvalarında düzenli sağlandığında babunlar doğal yaşam alanlarını terk etmeyecek ve hiç kimseye zarar vermeyecektir. Hükümet babunlar için yaşanabilir yuvalar oluşturmalı." ifadesini kullandı.
Babunların safari turizmi için son derece önemli olduğuna dikkati çeken Kibanya, her yıl milyonlarca insanın vahşi yaşam türlerini yerinde görmek için Kenya'ya geldiğini anımsattı.
Kibanya, Kenya'nın turizm yoluyla yılda milyonlarca gelir elde ettiğinin altını çizerek, Kenya'nın eşsiz doğal yaşama sahip olduğunu, bu nedenle ülkedeki vahşi yaşam türlerinin hepsinin de korunması gerektiğini vurguladı.
- "Yetkililerin müdahale etmesi gerekli"
Yaklaşık 12 yıldır Uganda-Kenya arasında uzun yol şoförlüğü yapan 41 yaşındaki James Orango, babunların bu şekilde yola çıkmalarını hem hayvanlar hem de insanlar için tehlikeli olduğunu söyledi.
Orango, ''Bazı arkadaşlarım önlerine aniden atlayan babunlar nedeniyle trafik kazası geçirdi. Hem babun telef oldu hem de arkadaşım ölümden döndü. Araçtaki maddi hasarı söylemiyorum bile. Bizim bu konuda yapabileceğimiz pek bir şey yok. Yetkililerin bir an önce duruma müdahale etmesi gerekli." dedi.
Yorumlar