İstanbul'un Kağıthane ilçesinde 3.1 büyüklüğünde deprem oldu. Kağıthane merkezli deprem, yüzeye yakın olması nedeniyle kentin büyük bir kısmında hissedildi. Kısa süreli sarsıntıda herhangi bir olumsuz durum yaşanmazken sosyal medyada depremle birlikte korkutucu bir ses duyulduğuna dair çok sayıda paylaşım yapıldı.
Kağıthane'de bilinen bir fay hattı yok
Sarsıntı sırasında gelen patlama sesine dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sarsıntının meydana geldiği saatin de "yabansı" olduğunu söyleyerek bir deprem değil de yapay patlama olabileceğini öne sürdü.
Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nin duyurduğu İstanbul Kağıthane merkezli deprem hakkında "Arkadaşlar, benim kayıtlarımda dün olan Sıtma-Laçin/Çorum depreminden şu ana kadar Marmara (İstanbul) yöresinde sadece bir deprem var, o da 1,5 Kumburgaz fayında ve avcılar açıklarında. Olması çok doğal ve üzerinde durulması gereksiz. Öyle, karada ve Kağıthane’de bir deprem yok" dedi.
Görür, daha sonra sosyal medyada yaptığı paylaşımda "Arkadaşlar, özür dilerim, Kağıthane deprem verisine ulaştım. Bu konuda düşüncemi biraz araştırdıktan sonra sizlerle paylaşacağım" ifadelerini kullandı.
Görür daha sonra yaptığı paylaşımlarda depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Görür, "Marmara Denizi dışında İstanbul’da karada daha önce de depremler oldu. Özellikle Tuzla, Pendik, Kartal hattında 4,0’e varan depremler oldu. Bu depremler Kuzey Anadolu Fay Zonuna bağlı küçük küçük faylar üzerinde oluyor. Kağıthane depremi de öyle. Bu tür faylar haritalanmamış olsa bile KAF boyunca olabilir. KAF zonunu sadece Marmara içerisinde dar bir zon olarak düşünmeyin. Kağıthane depremine bu açıdan bakın ve özel anlam yüklemeyin" dedi.
Görür ayrıca konuyu Prof. Celal Şengör ile de tartıştıklarını dile getirdi.
Yorumlar