Hristiyanlık

Hz. İsa'nın kısa kıvırcık saçlı sıradışı tasviri keşfedildi

Eski Filistin'deki büyüleyici arkeolojik keşif olarak nitelenen M.S. 6. Yüzyılda çizildiği tahmin edilen portre, Hz. İsa'nın Batı'daki tasvirlerinden çok farklı.

Hz. İsanın kısa kıvırcık saçlı sıradışı tasviri keşfedildi

İsrailli bir sanat tarihçisi, Shivta'daki harap bir Bizans kilisesinin apsisine baktı ve İsa'nın yüzünü ve kısa kıvırcık saçlarını gördüğünü söyledi. Oldukça silik durumdaki tasvirin ana hatları belirgin hale getirildiğinde oldukça şaşırtıcı bir görüntü ile karşılaşıldı. Ortaya çıkan şekil Hıristiyanlık inancının  Mesih'inin geleneksel temsiline uymuyordu. Ama eğer gerçekten 6. yüzyıla ait olduğu kesinleşirse araştırmacıların Bizans dini kültürünü ve Ortaçağın erken dönemindeki gelişimini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilecek.

Sıradışı Hz. İsa portresi, Shivta adında yüzyıllar önce terk edilmiş bir Bizans köyünde keşfedildi. Shivta, antik çağda Bizans İmparatorluğu sınırlarında yer alırken şu anda İsrail sınırlarında yer alan Necef çölünde (Negev desert) önemli bir yerleşim yeriydi. 3 ayrı kilise binası olan büyük bir Hıristiyan köyü olan Shivta, İslam'ın yayıldığı yıllardan hemen önce  (MS 6. yüzyıl) altın çağını yaşayan bir yeleşim alanıydı.  Bizans İmparatorluğu'nun doğu vilayetlerinin Müslüman ordularınca feth edildiği yıllarda, köyün nüfus ve nüfuzu hızla azaldı ve MS 9. Yüzyılda tamamıyla terk edilerek kumlar altında kaldı. Köyün kalıntıları 19. yüzyılda yeniden keşfedildi.

Fotograflar: Dror Maayan / Antiquity

Antiquity dergisinin haberine göre Necef Çölü’nde 6. yüzyıla tarihlendiği belirtilen Bizans döneminden kalma bir kilisenin kubbe apsisinde Hz. İsa’nın resmedildiği tahmin edilen ikonik bir portre bulundu.

Hayfa Üniversitesi, sanat tarihçileri ve arkeologları tarafından titizlikle incelenen resim oldukça silik ama Hz. İsa olduğuna inanılan şahsın yüzü ve kısa kıvırcık saçları açıkça ayırt edilebiliyor.

Sanat tarihçileri, kısa saçlı ikonografik sanatın Mısır ve Filistin'de oldukça yaygın olduğu, daha sonra da Bizanslılara geçtiğini ifade etti.

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan açıklamada, kullanılan boya, teknik ve materyallerin derinlemesine inceleneceği belirtilirken Hz. İsa'nın Batı'daki tasvirlerinin aksine daha farklı bir tipte resmedildiğinin altı çiziliyor.

Uzun yüzlü, uzun burunlu ve kısa saçlı resmedilen Hz. İsa'nın Batı'daki tasvirlerinde uzun saçlı ve sakallı olması dikkat çekiyor.

Uzmanlar, resmi "Eski Filistin'deki büyüleyici arkeolojik keşif" olarak yorumladı.

Nakab Çölü'nde daha önce yapılan çalışmalarda antik su sarnıcı bulunmuştu.

arkeolojikhaber.com

Yorumlar