Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, bu yıl 20’nci kez perdelerini açacak. Türkiye’nin bir ay süren, en uzun soluklu tiyatro festivali olma özelliği taşıyan festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlayacak ve 30 Nisan’a kadar devam edecek. Festival biletleri 18 Mart Pazar günü satışa sunulacak.
20’nci yılında festivalin açılışı, Kübalı Havana Compas Dans Tiyatrosu’nun “Küba, Perküsyon ve Dans” isimli gösterisi ile gerçekleştirilecek. Küba’nın zengin ritmini sahneye taşıyan Havana Compas Dans Tiyatrosu, İspanyol, Küba ve Afrika-Küba kültürlerinin geleneksel ve modern danslarını birleştirdiği gösterisiyle sahnede olacak. 20 yıldır ülkemizin tiyatro tarihinde önemli bir yer edinen Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro festivali, 20’nci yılında da dopdolu bir programla tiyatroseverlerle buluşacak.
Festival programı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt’un katılımıyla Adana’da düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Sabancı Vakfı olarak kültür-sanat faaliyetlerinin herkes için erişilebilir olması gerektiğine inandıklarını belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan,”44 yıldır kültür-sanat etkinliklerinin yaygınlaşması ve isteyen herkesin eşit fırsatlarla erişmelerini sağlamak hedefiyle çalışıyoruz. Halk danslarından tiyatroya, sinemadan arkeoloji ve müziğe pek çok alanda yürüttüğümüz çalışmalar içinde Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin özel bir yeri bulunuyor. Bu festivalin 20’nci yılını kutlamaktan, Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro festivalinin 20 yaşına ulaşmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Tiyatro Festivalimiz 20 yaşına gelene kadar en iyisini yapmak için emek veren herkesi alkışlıyoruz” dedi.
Merhum Sakıp Sabancı’nın miras bıraktığı Adana Tiyatro Festivali’nin ilk günden bu yana her yıl biraz daha büyüyerek uluslararası bir festivale dönüştüğünü ifade eden Koyunsağan, “Adana’yı bir kültür sanat şehri yapma hayalinin ürünü olarak ortaya çıkan Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 20 yılda bu hayali adım adım gerçeğe dönüştürdü. Bu festival sayesinde Adana, Türkiye’nin dört bir yanından tiyatroseverlerin heyecanla beklediği bir festivalin ev sahibi oldu. Sabancı Vakfı olarak, ülkemizin kültür-sanat hayatına böyle bir festival kazandırmanın ve kesintisiz olarak 20 yıldır sürdürmenin gururunu yaşıyoruz” dedi
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ise, 1998 yılında Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü görevindeyken Rahmetli Sakıp Sabancı’nın desteği ile başlattıkları Adana Tiyatro Festivali’nin bugün dünya çapında bir uluslararası tiyatro festivali haline gelmiş olmasının haklı gururunu yaşadığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Festivalimizin 20. yılında her yıl olduğu gibi ülkemizin önemli tiyatro topluluklarını ve dünyadan seçkin tiyatro eserlerini Adana halkı ile buluşturacağız. Bu önemli kültür etkinliğinin yıllardır Adana’da düzenlenmesi kuşkusuz ki Sabancı Ailesinin değerli katkıları ile olmaktadır. Bu vesile ile Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş’a ve tiyatro sanatına yaptığı katkılardan ötürü başta Sayın Güler Sabancı olmak üzere Sabancı Ailesine ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Sayın Zerrin Koyunsağan’a teşekkürlerimi sunarım. Festivalimizin Adana halkına hayırlı olmasını ve tüm seyircilerimize keyifli bir tiyatro ayı geçirmelerini dilerim.”
Program 20’nci yılda rekor oyun sayısıyla dikkat çekiyor
Festivalde bu yıl Küba’dan “Küba, Perküsyon ve Dans”, İspanya’dan “Best of Yllana” ve “Yalnızlar”, Litvanya’dan “Godos”, Almanya’dan “Tiyatro Delusio”, Slovenya’dan “Peter Kuster” oyunları sahnelenecek.
Adana Tiyatro Festivali, bu yıl yurtdışından 6 tiyatro, yurtiçinden ise 4 devlet tiyatrosu, 4 belediye tiyatrosu ve 15 özel tiyatronun toplam 30 farklı oyununa ev sahipliği yaparak, bugüne kadarki en yüksek oyun sayısına ulaşacak. Eskişehir Şehir Tiyatrosu “39 Basamak”, Tiyatro Adam “Kafkas Tebeşir Dairesi”, Semaver Kumpanya “Mağrur Fil Ölüleri”, Yolcu Tiyatro “Joko'nun Doğum Günü”, Mam Art “Kızgın Damdaki Kedi”, Çolpan İlhan&Sadri Alışık Tiyatrosu“Bir Hayvanat BahçesiHikayesi”, Tiyatro Keyfi “Çocuk İstiyorum” ve “Gözlerin Ardında Müzikal”, İstanbul Şehir Tiyatroları “Sızı”, Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu “Boyacı”, Seyhan Belediye Tiyatrosu “Asiye Nasıl Kurtulur”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Radyo-yuHümayun” adlı oyunları ve Adana Devlet Tiyatrosu “Ali Baba Ve Kırk Haramiler” isimli çocuk oyunu ile tiyatroseverlerle buluşacak.
Açıkhava gösterilerinin sayısı 3’e çıkıyor
Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 20’nci yılında Açıkhava gösterilerinin sayısını da üçe çıkaracak. Festivale Küba’dan katılan Havana Compas Dans Tiyatrosu, hüzün, coşku ve enerjiyi buluşturan Flamenko gösterisiyle seyirci karşısına çıkacak.
Bursa Devlet Tiyatrosu “Bana Mastikayı Çalsana” ve Antalya Devlet Tiyatrosu da “Deli Dumrul” isimli oyunlarıyla Adanalılara Merkez Park’ta keyifli anlar yaşatacak.
Türkiye’nin her köşesinden genç sanatçılar Adana’da
Festival, bu yıl da Türkiye’nin farklı illerinden genç sanatçıları desteklemeyi ve sahnesinde alternatif tiyatro gruplarına yer açmayı sürdürüyor. “Ankara Devinim Tiyatrosu” Ben Firida Kahlo, B Planı “Tac'ın Nöbetçileri”, İsimsiz Sahne “Ortanca”, Bam Tiyatro “Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin”, Sand Area “Söz”, Tiyatro Kast “Artık Sığınağın Kalmadı”, Performans Tiyatrosu “Kırık Bebek Ve Diva”, Shakespeare veMüzik Tiyatrosu “Shakespeare Perisi” ve Sahne Daktilo “Posta” adlı oyunlarıyla festival programında yer alıyor.
Ayrıca festival boyunca fotoğraf, makyaj, masal tiyatrosu, cam işçiliği gibi başlıklarda atölye çalışmaları da düzenlenecek.
Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı duymak amacıyla 2005 yılından bu yana verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” her yıl olduğu gibi festivalin açılış töreninde sahibini bulacak. Bugüne kadar Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almaya hak kazanan ustalar şöyle: Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010), Gülriz Sururi (2011), Haldun Dormen (2012), Rutkay Aziz (2013), Prof. Zeliha Berksoy (2014), Cihan Ünal (2015), Erdal Özyağcılar (2016), Ayten Gökçer (2017).
Festival 1 milyona yakın seyirciye ulaştı
Her yıl yerli ve yabancı tiyatro gruplarını Adana ve İstanbul’da seyirciyle buluşturan Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 42 farklı ülkeden 110 yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçıyı ağırladı. Türkiye’den özel tiyatrolar ve Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği oyunlar da dahil toplam 381 oyun ve bine yakın temsil düzenlendi. Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin ilgiyle takip ettiği Adana Tiyatro Festivali’nde sahnelenen oyunlar bugüne kadar 1 milyona yakın seyirci tarafından izlendi.
Yorumlar