Aydın Doğan Vakfı tarafından, 1996 yılından bu yana her yıl, kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi farklı alanlarda, ulusal ve uluslararası platformlarda övgü kazanan kişi ve kurumları ödüllendirmek amacıyla verilen Aydın Doğan Ödülü’nün bu yılki kategorisi ‘Sinema’ olarak belirlendi.
2019 Aydın Doğan Ödülü, Türk Sinemasında farklı dönem ve ekollere yayılmış olarak, yalnızca başrolleriyle yıldızlaşmayan aynı zamanda canlandırıldığı dönemlerde toplumun genelinin yalın tasvirleri olan karakterleri de başarıyla canlandıran bir karakter oyuncusu olması, Türk Sinemasının en zor dönemlerinde yer aldığı özgün yapımlarla sinemamızın sürdürülebilir geleceğinde derin izler bırakan, canlandırdığı rollerin işaret ettiği kişilik yapılarından bağımsız; samimi, halkın içinden gelen, topluma yabancılaşmamış rolleriyle toplumsal hafızamıza kazınan değerli bir yetenek oluşu; hep saygınlığı ve sevilen bir kişi olması ile öne çıkan ve aldığı ödüller ile ulusal ve uluslararası alandaki başarılarıyla genç kuşaklara örnek olması nedeniyle sanatçı Şener Şen’e verildi.
23. Aydın Doğan Ödülü Şener Şen’e, Nisan ayında düzenlenecek bir törenle takdim edilecek.
Aydın Doğan Ödülü, Vakfın kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan adına düzenlenmekte; ödüllerin hangi dallarda verileceği her yıl, Vakıf Yönetim Kurulu’nca belirlenmektedir.
Şener Şen kimdir?
Şener Şen 26 Aralık 1941 tarihinde, o zamanlar marangozluk yapan Türk sinemasının önemli karakter oyuncularından Ali Şen'in oğlu olarak Adana'da dünyaya geldi. Gençlik yıllarında işportacılıktan, dolmuş şoförlüğüne kadar çeşitli işlerde çalıştı. Bir süre ilkokul öğretmenliği de yapan Şener Şen, 1967 yılında girdiği İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda 13 yıl çalıştı. Tiyatro oyunculuğu yaşamına Yeşil Sahne’de amatör olarak başlayan Şen, aynı Yeşilçam’da uzun yıllar seslendirme yapmanın yanı sıra, çeşitli filmlerde küçük rollerde yer aldı. Sinemaya ilk adım attığı bu günlerde figüranlık dahil her işi yaptı.
Yapımcı yönetmen Ertem Eğilmez’in keşfettiği bir sinema oyuncusu olarak, ilk kez, Rıfat Ilgaz’ın romanından sinemaya uyarlanan “Hababam Sınıfı” filminde, beden eğitimi öğretmeni “Badi Ekrem” tiplemesi ile dikkatleri üzerine çekti. Rol aldığı “Süt Kardeşler”, “Şabanoğlu Şaban”, “Tosun Paşa”, “Kibar Feyzo”, “Çöpçüler Kralı”, “Davaro” ve “Şalvar Davası” adlı filmler ile artık seyircinin sevdiği bir oyuncu durumuna geldi. Şener Şen’in başrol oynadığı ve yıldızının asıl parladığı ilk film ise, Başar Sabuncu’nun senaryosunu yazdığı “Namuslu” filmidir. Şener Şen bu film ile o güne kadar çizdiği tiplemelerin dışında bir karakter ile seyircinin karşısına çıktı. Nesli Çögeçen’in “Züğürt Ağası”nda yoksullaşmış, temiz yürekli bir köy ağasını; “Milyarder” de, piyangodan büyük ikramiye kazanan dar gelirli bir memuru; ‘Muhsin Bey’de, şarkıcı olma heveslisi bir gence menajerlik yapan babacan ve duygulu bir karakteri başarı ile oynadı.
Seyircinin alkışladığı “Arabesk” ve “Amerikalı”, filmlerinden sonra, Türk sinemasında bir devrim olarak nitelenen “Eşkıya” filminde, yine Uğur Yücel ile birlikte sergilediği oyun büyük ses getirdi. Şen, “Gönül Yarası” ve Kabadayı filmlerinde de başarı çizgisini yükseltmeyi sürdürmüştür. “İkinci Bahar” adlı televizyon dizisinde, Türkan Şoray ile birlikte sergilediği oyunculuğu, seyirciyi ekranlara bağlamış; televizyon dizilerinde, yerli ve anlatımı iyi örülmüş televizyon dizilerinin kapısının aralanmasına büyük hizmetleri geçmiştir.
Aydın Doğan Ödülü nedir?
Aydın Doğan Vakfı tarafından Vakfın kurucusu Aydın Doğan adına verilen Aydın Doğan Ödülü, Türk insanının kültürünü ve yaşam kalitesini yükseltmek, Cumhuriyet Türkiyesi’nde kültür, sanat, edebiyat, bilim eserlerini, yaratıcılarının kişiliğinde ödüllendirmek amacını taşıyor. Vakfın da temel amaçlarından olan, gelecek kuşakları eğitmek ve onlara örnek olacak başarıları özendirmeyi de kriterleri arasında yer veren Aydın Doğan Ödülü, bu nedenle çeşitli alanlardaki özverili çalışmaları, yaratılan birikimi ve bu birikimin gelecek kuşaklara aktarılmasını da önemsiyor.
Aydın Doğan Ödülü bugüne dek kimlere verildi?
1) 1997 Aydın Doğan Ödülü: Roman Adalet Ağaoğlu
2)1998 Aydın Doğan Ödülü: Sosyal ve Beşeri Bilimler Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar
3) 1999 Aydın Doğan Ödülü: Görsel Sanatlar Ara Güler
4) 2000 Aydın Doğan Ödülü: Şiir Melih Cevdet Anday
5) 2001 Aydın Doğan Ödülü: Tarih Prof. Dr. İlber Ortaylı
6) 2002 Aydın Doğan Ödülü: Klasik Batı Müziği Ankara Devlet Konservatuarı
7) 2003 Aydın Doğan Ödülü: Arkeoloji Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu
Hizmet Ödülü: Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü
8) 2004 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Yücel Paşmakçı
Hizmet Ödülü: İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Folklor Kurumu
9) 2005 Aydın Doğan Ödülü: Kent Mimarisi, Kent Dokusu
İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi ve Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Projeleri
10) 2006 Aydın Doğan Ödülü: Resim Adnan Varınca
11) 2007 Aydın Doğan Ödülü: Moda Tasarımı Özlem Süer ve Ümit Ünal
12) 2008 Aydın Doğan Ödülü: Heykel Seyhun Topuz
13) 2009 Aydın Doğan Ödülü: Tiyatro Genco Erkal
14) 2010 Aydın Doğan Ödülü: Sinema Nuri Bilge Ceylan
15) 2011 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Mehmet Özbek
Hizmet Ödülü: Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı
16) 2012 Aydın Doğan Ödülü: Öykü Selim İleri
17) 2013 Aydın Doğan Ödülü: Türk Müziği Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı
18) 2014 Aydın Doğan Ödülü: Fotoğraf Ozan Sağdıç
Hizmet Ödülü: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi,
Fotoğraf Bölümü
19) 2015 Aydın Doğan Ödülü: Roman Orhan Pamuk
20) 2016 Aydın Doğan Ödülü T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)
21) 2017 Aydın Doğan Ödülü: Resim Neş’e Erdok
22) 2018 Aydın Doğan Ödülü: Türk Halk Müziği Arif Sağ
Yorumlar