15 BİN YIL ÖNCE NESLİ TÜKENDİ
Rusya’daki North-Eastern Federal Üniversitesi’nden araştırmacılar Sibirya’nın güneyindeki Lyakhovsky Adaları’nda 15 bin önce nesli tükenen bir mağara ayısının fosilini buldu.
DİŞLERİ, BURNU, İÇ ORGANLARI HATTA TÜYLERİ 10 BİNLERCE YILDIR BOZULMADAN KALDI
Bilim insanları Buzul Devri’nde yaşayan ayının, 22 bin ile 39 bin 500 yıl önce öldüğünü düşündüklerini açıkladı. Usus spelaeus adlı türün erimiş permofrostun içinden çıkarılan kalıntılarının on binlerce yıldır çok iyi korunmuş olduğu, fosilde dişlerin, burnun, iç organların, hatta tüylerin bile bozulmadan günümüze geldiği belirtildi.
"YENİ KEŞİFLERE YOL AÇACAK"
Araştırmacı Lena Grigorieva, “Bui, günümüze kas ve cilt dokusu gibi yumuşak organları yok olmadan ve vücusu bir bütün olarak açıklanan tek ayı fosili. Umuyorum ki bu keşif bizie buzul çağı türleri ile daha detaylı bilgi sağlayarak yeni keşiflere yol açacak” dedi.
15 bin yıl önce nesli tükendiği düşünülen antik mağara ayıları Avrupa ve Asya’nın buzla kaplı bölgelerinde yaşadığı düşünülüyor. Erkek olan türlerinin ağırlığın bir ton civarında olduğu, yani günümüzdeki en büyük ayı türü olan kutup ayılarından yaklaşık 250 kilogram daha ağır oldukları biliniyor.
Kültür Sanat
Yorumlar