İKİ MASKE
İnsan, çok küçük yaşlardan itibaren, gerçek duygularını, düşüncelerini gizlemeyi öğrenir.
Aileyle başlayan, okulla devam eden gelişim sürecinde, bazen baskıyla bazen de onay almak, güçlü görünmek, ezilmemek ve en önemlisi çevreyle çatışmayı en aza indirmek için gerçek benliğini saklamaya başlar.
Demir parmaklıklarını elleriyle yerleştirdiği hapishanesinin içine girip, anahtarını denize atar.
Giderek yaşam, içinde özgürce akmayı bırakır…
Akış yavaşladıkça daha fazla hayal kırıklığına uğrar, stresli, endişeli, depresif, hasta, ilaç bağımlısı bir insana dönüşür.
Gerçek benliğini maskelerin ardına gizleyerek yaşamayı sürdürür.
Maskeler iki çeşittir.
Bazıları ‘’mükemmellik’’ maskesi takar.
Her şeyi kusursuz yaparsa, ‘’örnek’’ bir insana dönüşürse, içindeki fırtınayı, yetersizlik duygusunu, beğenilmeme korkusunu saklayabileceğine inanır.
Doğru eğitime, doğru işe, doğru giysiye, doğru arabaya, doğru eve, doğru eş veya partnere sahip olarak "mükemmel bir yaşam" izlenimi veya yanılsamasını yaratmak için kendi doğrularından vazgeçer.
Bazıları ise ‘’çaresizlik’’ maskesini seçer.
Bu maskeyi takanlar sevgi ve onay kazanmak için durmadan çabalar, kötü muameleye boyun eğer, başkalarının ihtiyaçlarını her zaman kendi ihtiyaçlarının önüne koyar, bağımsız kararlar alamaz ve kolay kolay kimseye ‘’hayır’’ diyemez.
Çoğu insan başkalarının gerçekte kim olduğunu görmesinden korktuğu için, ölene dek maskelerin ardında saklanmayı sürdürür.
Yüzünde maskesiyle ölür.
Kimi insansa yaşamın bir yerinde daha özgün, daha anlamlı yaşamak istediğini fark eder ve kendisine ‘’Ben kimim?’’ "Gerçekten ne istiyorum?" sorularını sorar.
"Ben buyum!" demek için gereken cesur adımları atmaya başlar.
Umarım siz de onlardan birisinizdir!
Uzun yıllar maske taktıktan sonra, gerçek benliğinizi bulmanız ve ifade etmeniz kolay olmaz.
Geçmiş dram ve travmalarınızı iyileştirmek, maskesiz, daha otantik ve daha anlamlı bir yaşam sürdürmek için uzun süre emek vermeniz ve yardım almanız gerekebilir.
Ancak hangi yaşta olursanız olun buna değer!
Aristoteles'in dediği gibi, "Kendini bilmek, bilgeliğin başlangıcıdır."
Doç. Dr. Şafak Nakajima - Mistikalem.com
www.safaknakajima.com
0212 570 80 20
Yorumlar