Ruhsal

Strese girmemek için hayır demeyi öğrenmek gerekir

Karşı tarafı kırmamak için ‘hayır’ diyememek enerjiyi düşüren davranışların başında geldiği halde çoğu insan bu konuda zorlanıyor.

Strese girmemek için hayır demeyi öğrenmek gerekir

Güne daha motive ve enerjik başlamak için değiştirilemeyecek durumların kabullenilmesini, doğru nefes egzersizleri yapılmasını, insanlarla iletişim kurulmasını ve evcil hayvan beslenmesini tavsiye eden Uzman Klinik Psikolog Cemre Ece Gökpınar, güne daha motive başlamanın önündeki engelleri ve tavsiyelerini paylaştı:  

Psikolojik iyi oluşu desteklemek ve enerji halini yükseltmek için günlük hayatta yapılan işlevsel olmayan tutumların fark edilmesi gerekir.

Enerjiyi düşüren davranışların başında karşı tarafı kırmamak için ‘hayır’ diyememek geliyor. Bu durum kişide var olan enerjinin tükenmesine sebebiyet veriyor. Enerjiyi gün içerisinde düşüren ve özellikle de sosyal anlamda zorlayan durumlardan biri de kişisel algılamalardır. İşe giderken bir arkadaşa günaydın denmesine rağmen karşı taraftan yanıt alınmaması örnek gösterilebilir. Ancak önemli olan, yapılan bu davranışı kişisel algılamadan önce başka bir sebebi olup olmadığını öğrenmektir. Uyku düzeni, beslenme düzeni ve yeteri kadar su içmemek de enerjiyi düşüren fiziki durumlar arasında yer alıyor. 

Değiştirme ihtimali olmayan şeyleri düşünmekten kurtulun

Geçmişe dönüp sürekli değiştirme ihtimali olmayan şeyleri düşünmek de gün içerisindeki enerjiyi tamamen alıp götürür. Enerji düşüklüğü yaratan bazı durumlar vardır. Örneğin işteki arkadaşlar ile beraber bir proje üzerinde çalışırken birçok kişinin isteklerine ‘hayır’ diyememe duygusu, yeni hedeflere karşı istek arzusunun kaybedilmesine neden olur. Tam bu noktada kısır döngü de başlamış oluyor. Stres olacak durumlara rağmen değiştirilemeyecek durumları kabullenmek en doğru yaklaşım olacaktır.

Doğru nefes egzersizleri motivasyona katkı sağlar

Doğru nefes egzersizleri yapmak da motivasyonu düşürücü olumsuz etkilere karşı yatıştırıcı rol oynayabilir. Diğer insanları memnun etmek için birçok şey yapılsa da bireyin kendisine ‘Enerjimi ve kendimi mutlu etmek için ne yapıyorum?’ sorusunu sorması gerekiyor. Akla gelen düşüncelerle savaşmanın yararı yoktur. Tam tersine düşünürken başka bir şeye odaklanmak veya bazen varlıklarını kabul etmek daha faydalıdır. Motivasyon bazen uzun vadeli hedeflerde daha kolay kaybedilebiliyor. Bu hedeflere küçük adımlarla kısa vadeli hedefleri tamamlayarak ulaşmak her zaman motivasyonu ve günlük enerjiyi güçlü tutacaktır.  

Paylaşım, evcil hayvanlar ve insanı yalnız hissettirmeyen iletişimler, günlük enerjinin artmasına katkıda bulunur. Özellikle sokağa çıkma yasağında yapılan telefondaki konuşmalar, enerjiyi gün içerisinde yükselten etkenlerdir. Dolayısıyla da tüm bahsettiğimiz bu olguların etkisi, motivasyon artışında veya azalmasında büyük rol teşkil ediyor.

Yorumlar