Bağışıklığı güçlendirmede etkili karaciğer, vücudun en önemli detoks organı olarak, toksin, alkol ve ilaçların vücuttan temizlenmesini ve aynı zamanda yaşlanmış kan hücrelerinin dolaşımdan alınmasını sağlıyor.
Safra sentez edip salgılayarak sindirime ve emilime yardımcı olan kolesterol ve lipid metabolizmasının düzenleyici organı olan karaciğer bunun yanında şeker, demir, vitamin ve minerallerin depo yeridir.
Ancak karaciğer yağlanması böylesi önemli bir organı tehdit eden en büyük tehlikeler arasında.
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, karaciğer yağlanmasının nasıl engelenebileceğini açıkladı:
"Toplumumuzda en sık görülen kronik hastalıklardan biri de karaciğer yağlanmasıdır. Alkol tüketimi, obezite, diyabet, kolesterol yüksekliği, Hepatit B ve C gibi karaciğer hastalıklarıyla kullanılan ilaçlar karaciğer yağlanması riskini artırır. Karaciğer yağlanması, siroza hatta karaciğer yetmezliğine kadar gidecek olan sürecin başlangıcını oluşturur.
KARACİĞER YAĞLANMASININ EN ÖNEMLİ SEBEPLERİ
Karaciğer yağlanmasının en önemli nedenini sağlıksız beslenme tarzı oluşturur. Fruktozdan zengin mısır şurubundan imal edilmiş yiyecek ve içecekler, işlenmiş ve trans yağlardan zengin bir diyet ve aşırı kalori alımı önce göbek bölgesinde ve ardından karaciğerde yağlanmaya neden olur. Fazla miktarda kalori alımının söz konusu olduğu durumlarda karbonhidrat ve proteinler vücutta glikojen ve yağ olarak depolanır. Normal koşullarda insülin, yağları depolayan bir hormon olarak etki gösterir. İnsülin direnci ortaya çıkınca bu durum tersine döner, vücuda bol miktarda serbest yağ asidi girer ve karaciğere taşınır.
DİYABET VE OBEZİTE KARACİĞERİ YAĞLANDIRIR
Alkol dışı karaciğer yağlanması olan hastaların yüzde 50-100'ü obezdir. Yine Tip II diyabetli hastaların yüzde 50'sinde karaciğer yağlanması vardır. Alkol dışı karaciğer yağlanması olanların yüzde 20-80'inde kolesterol ve trigliserid yüksekliği, HDL (iyi kolesterol) düşüklüğü söz konusudur. Karaciğer yağlanması olan kişilerin büyük çoğunluğunda insülin direnci vardır.
KARACİĞER YAĞLANMASINI ENGELLEMEK İÇİN
- Yağlı et yeme
- Şarküteri ürünleri yeme
- Marketlerdeki hazır yiyeceklerden uzak dur
- Meyve suyu ve yüksek fruktozlu mısır şurubundan yapılmış içecekleri içme
- Yağ zengini kuruyemişleri az ye, aşırı karbonhidrat ve şekerden sakın
- Kilo ver
- Liften zengin sebze ve meyve ile beslen. Özellikle enginar ye (içinde hepatit koruyucu silimarin maddesi var, ayrıca lif, magnezyum, folat ve C vitamini var) oligofruktozdan zengin sebzeler tüket (hindiba, soğan, sarımsak, enginar, kuşkonmaz gibi)
- Alkol kullanm
- Spor yap
- Doğal gıdalarla beslen
- Düşük kalorili diyet uygula
- Doğal olmayan A vitamini ve demir preparatları kullanma
- Yüksek glisemik indeksli patates, beyaz ekmek ve beyaz pirinçten uzak dur.
Yorumlar