İlkbahar ve yaz aylarında daha yaygın görülen keneler vücuda bulaştıklarında; koltuk altlarına, kulak arkalarına, bacakların arasına, dizlerin arkalarına, kasıklara veya saçlı bölgelere yerleşiyorlar. Kan emerek beslenen diğer haşere türlerinin aksine, konaklarını ısırdıktan sonra 10 güne kadar cilde bağlı kalıyorlar. Zehirsiz kene ısırıkları genellikle zararsız oluyor ve semptoma yol açmayabiliyor.
Kene kaynaklı hastalıklar çoğunlukla kene ısırmasından sonraki birkaç gün ile birkaç hafta içinde gelişiyor ve çeşitli semptomlara neden olabiliyorlar. Kenenin normal şartlar altında taşıdığı hastalıkla kişiyi enfekte etmesi için tipik olarak 24 saat beslenmesi gerekiyor.
Bu sebeple kene ne kadar çabuk tanımlanıp çıkartılabilirse tedaviden o kadar olumlu sonuç alınıyor.
Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı kenelerden insan konaklarına geçen hastalıkların ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunarak, “Bu nedenle herhangi bir yakınma olmasa bile kene ısırığında hiçbir müdahalede bulunmadan, mümkün olan en kısa sürede doktora başvurulması gerekiyor” diyor.
Kene Isırmasının Belirtileri
- Isırık alanında kırmızı bir nokta veya döküntü
- Ateş
- Baş ağrısı
- Boyun sertliği
- Tüm vücutta döküntü
- Halsizlik
- Kas veya eklem ağrıları
- Mide bulantısı
- Şişmiş lenf düğümleri
- Titreme ve havale nöbetleri
- Nasıl önlem almalı?
Kene Isırmasını Önlemek İçin Ne Yapılmalı?
- Kenelerin yaygın olduğu açık arazilerde, ormanlarda ya da besi hayvanlarının bulunduğu alanlarda yürürken uzun kollu gömlek ve pantolon tercih edin.
- Yolun merkezinden yürümek keneler ile teması azaltabiliyor.
- Açık arazide dolaşırken önceden kene kovucu kullanmanız etkili olacaktır.
- Duş almanız ve banyo yapmanız da önem taşıyor.
Kene ısırırsa kolonya dökmeyinKene vücuda tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden gerekli önlemler alınarak çıkarmalı.
Kene Isırması Halinde Ne yapmalı?
Kene ısırdığında ne yapılmalı?Isırarak vücuda yapışan kenelerin erken çıkarılması, hastalığın bulaşma riskini azaltıyor. Kenenin çıkarılamadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Dr. Veysel Balcı, kene tespit edildiğinde yapılması gereken en önemli şeyin keneyi vücuttan çıkartmak olduğunu belirterek, “Keneleri bir kene temizleme aracıyla veya bir cımbız setiyle çıkartmak mümkün olabiliyor. Ardından ısırık bölgesi su ve sabunla temizleniyor. Bu işlemin uzmanlar tarafından yapılması büyük önem taşıyor, aksi halde kenenin bir kısmı cilt altında kalabiliyor” diyor.
Böcek sokması halinde ne yapmalı?Böcek ısırığının olduğu bölgeyi su ve sabunla yıkayın. Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemişse doktora gitmeniz gerekir.
Arı sokması halinde ne yapılmalı?Arı sokmasına maruz kaldığınızda yapmanız gereken ilk iş, arının iğnesini hızlı şekilde çıkartmaktır.
Sivrisinek sokması halinde ne yapmalı?Sivrisineklere karşı hangi önlemler alınmalı, sivrisinek ısırığının yol açtığı kaşıntıyı ve kızarıklığı gidermek için ne yapmalı?
Yorumlar