Sağlık

Koronavirüs gerçekleri ve Kovid 19'un en yaygın belirtileri

Şu an en sık görülen 4 koronavirüs belirtisi ve 20 semptom

Koronavirüs gerçekleri ve Kovid 19un en yaygın belirtileri

İngiltere'de bu hafta virüs testi pozitif çıkan 17.500 kişiden elde edilen verilere göre;  koronavirüsü işaret eden en önemli semptom boğaz ağrısı. BBC'nin haberine göre öne çıkan diğer belirtiler ise baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük.

İngiltere'de Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) listesinde ilk sıralarda yer alan yüksek ateş ve koku/tat kaybı, son dönemde eskisine göre çok daha nadir görülüyor.

Zoe App araştırmasından elde edilen verilere göre en çoktan en aza doğru 20 koronavirüs belirtisi şöyle:

1-Boğaz ağrısı - %58
2-Baş ağrısı - %49
3-Burun tıkanıklığı - %40
4-Kuru öksürük - %40
5-Burun akıntısı - %40
6-Balgamlı öksürük - %37
7-Ses kısılması - %35

8-Hapşırma - %32
9-Yorgunluk - %27
10-Kas ağrısı - %25
11-Baş dönmesi - %18
12-Lenf bezlerinin şişmesi - %15
13-Göz ağrısı - %14
14-Koku hissinde değişim - %13

15-Göğüs ağrısı - %13
16-Ateş - %13
17-Terleme - titreme - %12
18-Nefes darlığı - %11
19-Kulak ağrısı- %11
20- Koku kaybı - %10 oranda bildirildi

Öte yandan ülkede React-1 çalışması kapsamında her ay İngiltere genelinde rastgele seçilmiş 150.000 kişiye evde yapmak için sürüntü testi gönderiyor.Elde edilen bulgulara göre pandeminin başından bu yana semptomplarda değişiklikler var. Bilim insanları bu durumun virüsün zaman içindeki değişimi veya mutasyona uğramasına bağlı olabileceğini söylüyor.

Orijinal Wuhan türünden bu yana, sonuncusu Omicron olmak üzere birkaç Covid varyantı ortaya çıktı.

SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP BENZERİ SEMPTOMLAR

Imperial College London'dan React-1 araştırmacıları, bu varyantta koku ve tat duyusu kaybının daha az yaygın görüldüğünü söylüyor. Bunun yerine, insanlar daha fazla soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlar bildiriyor.

Bu yılın Mart ayında hızla yayılan Omicron'un BA.1 ve BA.2 tipleri, bu değişimi getirdi. Ardından Omicron'un iki alt varyantı, BA.4 ve BA.5 hakim hale geldi ve virüsün yayılma hızını artırdı.

Birleşik Krallık'ta tahminen 2,7 milyon kişinin veya 25 kişiden birinin Covid olduğu düşünülüyor.

Zoe Sağlık Çalışmasını yürüten Prof Tim Spector, "Covid nüfusta hala yaygın. İnsanlar geçmişte bir enfeksiyon geçirmiş ve aşıları tam olsa bile, hala onu kapıyor" diyor.

Hem Zoe çalışması hem de React-1 çalışması yakın zamana kadar hükümet tarafından finanse edilmiş.

KORONAVİRÜS GERÇEKLERİ

COVID geçirdiyseniz bile tekrar hastalanabilirsiniz:  Başlangıçta, eğer COVID’e yakalanırsanız iyileşmenizden sonra en azından birkaç ay boyunca bağışıklığınız olduğu düşünülüyordu. Ancak şu anda var olan varyantlar için böyle bir durum geçerli değil ve daha önce COVID geçirdiyseniz de tekrar hastalanabiliyorsunuz. Neyse ki tam bağışıklık sağlamasa da hastalığı çok sert bir şekilde geçirmenizi önleme konusunda yardımcı oluyor gibi gözüküyor.

Maske takmak sadece diğer insanları koruyor:  Değişen bir diğer bilgi de, maske takmanın kendinizi değil, diğer insanları korumak için olduğuna yönelik bir inanıştı. Maskelerin ağzımızdan ve burnumuzdan çıkan damlacıkları durdurmada iyi olduğu biliniyordu ancak diğer kişilerden gelen damlacıkları durdurma konusunda ne kadar başarılı olduğundan emin değildik. Yapılan incelemeler, bu konuda da oldukça başarılı olduklarını gösterdi. Kısacası maske takmanız, sadece diğer kişileri sizden korumakla kalmıyor, sizi de diğer kişilerden koruyor. 

Yeni bir araştırma, COVID-19 aşılarının sadece tek bir yılda kaç kişinin hayatını kurtardığını ortaya koydu

Sosyal mesafe ne kadar olmalı? 1,5 veya 2 metre mesafesi de aslında çok özel bir sayı değil. Genel olarak hastalığın yayılmasını sağlayan damlacıklardan en az etkilenmenizin en iyi yolu insanlardan uzak durmanız olduğu için, bu mesafe uygun bir miktar olarak seçildi. Yani 2 metre uzak da dursanız, COVID'e yakalanabilirsiniz.

Aşılı olsanız da hasta olabilirsiniz:  Değişen bir diğer konu da, aşılardan beklediğimiz savunma seviyesi oldu. Başlangıçta COVID-19 aşıları için yetki verildiğinde, sadece ciddi veya semptomatik hastalığa karşı etkilerine yönelik veriler bulunuyordu ve insanların virüsü taşımalarını engelleyip engellemediği bilinmiyordu. Bir süre sonra aşıların insanların hastalanmalarını asemptomatik olarak bile engellediğine yönelik işaretler görüldü. Ancak aşıların iyi bir şekilde çalıştığına yönelik görüşün artması ve diğer önlemlerin gevşetilmesi ile, hastalığın gelişimi ve evrimi devam etti ve şu anda, tamamen aşılı olsanız bile hastalanmanız mümkün.

Aşılar, virüse yakalanmamızı engellemiyor ancak ciddi bir hastalık geçirmemizi engellemeye yardımcı oluyor. Yani, aşılardan ve güçlendirici aşılardan beklentimiz değişmiş olsa da, halen sağlığımız için çok önemli bir yere sahipler. Yine de diğer önlemleri küçümsememenizde fayda var.

Yorumlar