Akdeniz mutfağının gözde yiyecekleri arasında yer alan pırasa, özellikle böbrekler ve sindirim sistemi açısından son derece faydalı bir gıda maddesi.
“Lahana, pırasa, kereviz, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerin her biri ayrı bir şifa, ayrı bir sağlık kaynağı" diyen Dr. Fevzi Özgönül şu açıklamalarda bulundu:
Günümüzde kıymetini bilemediğimiz sebzelerden biri de pırasa.Sağlık kaynağı bu sebze, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından oldukça zengin bir gıda maddesidir. Aynı zamanda, bol miktarda A, B1, B2 C ve E vitamini içerir.
Pırasanın yararları
Pırasa, bütün bu özelliklerinin yanında hem böbreklerinizin rahat çalışmasına yardımcı olur, hem de içeriğinde bulunan taş oluşumunu engelleyici etkin madde sayesinde böbrek taşlarının oluşumunu da önler.
“Pırasa ,safra kesesinin düzenli ve rahat çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Şurubu göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. İştahsızlığı giderir. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır. Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır. Sinirleri kuvvetlendirir. Basur memeleri için faydalıdır. Arı sokmasında da kullanılır.”
Pırasa Salatası TarifiPırasa Salatası malzemeleri nelerdir? Pırasa Salatası nasıl yapılır?
Sık sık yenilecek pırasa yemeği, bağırsak florasını hem düzene sokacak, hem de kabızlığı yavaş yavaş ortadan kaldıracaktır. Eğer, kabızlık biyolojik bir sebebe dayanmıyor ise, beslenme şeklini değiştirmek gerekir.
Yorumlar