Son 50 yılda yapılan bilimsel çalışmalar, anti-aging konusundaki tüm çabaların sonunda “az yemeye” dayandığını yani bir anlamda orucun vücudun yenilenmesini sağladığını ortaya çıkardı.
Öyle ki fazla kalori almamaya hızlı yaşlanma arasında bulunan ilişki, işin içine modern dünyanın büyük dertlerinden biri olan yüksek karbonhidrat ve şeker de girdiğinde, daha da ciddi bir soruna dönüşüyor.
Modern beslenmenin insanları sürüklediği obezite sorunlarının şeker ve karbonhidrata bağlı olduğunu artık biliyoruz. İleri yaşlarda ortaya çıkan diyabet sorunları nedeniyle doktorların hastalarına oruç/diyet tavsiyeleri verdiğini sık sık duyabilirsiniz.
16 saat boyunca aç kalma mantığı
Hatta bu tedavi tavsiyeleri artık hasta olmayan gayet sağlıklı ve genç insanlar için de kullanılan bir yaşam biçimi olan, ketojenik diyet ve aralıklı oruç gibi beslenme alışkanlıklarının da kapısını açtı.
Öyle ki, İslami oruç sırasında güneşin batışından güneşin doğuşuna kadar olan 8-10 saatlik pencerede beslenmek ve sonraki yaklaşık 16 saat boyunca aç kalma mantığı bugün artık tüm dünyada “aralıklı oruç” ismiyle kullanılıyor ve çok da büyük ilgi görüyor. Aralıklı oruçun İslami oruçtan tek farkı, oruçlu saatlerde su ve kalorisiz sıvılar içmeye izin olması. Ama mantık olarak temel aynı: Bu oruçlu saatler içinde kalori almamak.
Açlığın tedavi edici mucizesi yeni keşfedilebildi
Üstalik bu yöntemin hücreleri yenilediği, hücreler içindeki toksik atıkları temizleyerek insanlardaki pek çok hastalığı ve sorunu tedavi etme potansiyeli taşıdığı da bilimsel olarak kanıtlandı ve Japon bilim insanlarının “Otofaji” ismini verdiği bu bilimsel çalışma 2016 yılında Nobel ödülü kazandı.
Artık tüm bilim dünyası ve tıp camiası, günde 14-16 saatten uzun süre aç kalmanın ihücrelerin kendini temizlemesine destek olduğunu, bu süre sırasında hücre içindeki atıkların temizlendiğini kabul ediyor.
Ramazan ayı, İslam dünyasında yüzlerce yıldır büyük bir coşku ve heyecanla kutlanırken, insanların bin yıl öncesinden bu sağlıklı 14-16 saat açlık orucunu uygulaması ve yüzlerce yıllık dini metinlerde orucun sağlıklı yaşamla anılması, daha sadece 2016 yılında açlığın tedavi edici mucizesini keşfeden modern bilim için son derece şaşırtıcı bir durum.
Kaynak: popsci.com.tr / Populerscience Türkiye
Yorumlar