"Kan kaybettiğinizde demir kaybediyorsunuz demektir. Vücudunuzda kaybolan demiri yerine koyacak kadar yeterli demir depolanmamışsa, demir eksikliği anemisi oluşur. Bu durum bir hastalık değil, altta yatan başka sağlık sorunlarının bir göstergesidir" diyen Eczacı - Homeopat Ezgi Nevçehan, demir eksikliğine neden olan faktörleri şu şekilde sıraladı;
- Şiddetli Adet Kanamaları: Yoğun adet dönemleri demir kaybına neden olabilir.
- Folik Asit ve B12 Eksikliği: Vücut için hayati öneme sahip olan bu vitaminlerin eksikliği demir emilimini olumsuz etkileyebilir.
- İşlenmiş Gıdaların Fazla Yenilmesi: Beslenme düzeninde yeterli demir içeren gıdaların bulunmaması demir eksikliğine yol açabilir.
- Mide Asit Salgısının Yetersiz Olması: Yetersiz mide asidi üretimi, demir emilimini azaltabilir.
- Kalıtsal Demir Eksikliği: Aile geçmişinde görülen demir eksikliği durumları.
- Aşırı Kan Kaybı: Mide ülseri, hemoroid, kaza gibi nedenlerle yaşanan aşırı kan kaybı.
- Kafeinli İçecekler: Çay, kahve, kola gibi içecekler demir emilimini azaltabilir.
- Emilimi Bozan İlaçlar: Bazı ilaçlar demirin vücut tarafından emilimini engelleyebilir
Not: Demir eksikliğini gıda takviyelerileri ile gidermeye çalışmak daha ciddi saplık risklerine yol açabilir. Demir eksikliği doğal gıdalardan giderilmeli, doktor gerekli görmedikçe gıda takviyesinden uzak durulmalıdır.
Yemekle birlikte veya hemen sonra içilen çay vücudu demirsiz bırakıyorYemek sonrası içmeyi sevdiğimiz kahve ve çay, kafein açısından çok zengin. Bu yüzden demir emilimi için dikkatli olmamız gerekiyor.
Vücutta demir eksikliğinin 20 belirtisiİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tülay Kadıoğlu, ferritin eksikliği konusunda bilgi verdi.
Aybaşı kanamalarındaki anormalliğin sebebi demir olabilir Eğer vücutta demirin eksikliği varsa; halsizlik, çabuk yorulma, nefes alma güçlüğü, çarpıntı, saç ve kaşlarda seyrekleşme, huzursuz bacak sendromu görülmesi mümkündür.
Yorumlar