Zeytinburnu Kültür Sanat’ın yeni sezonunda süren Tarih Söyleşileri etkiliğinde Doğan Mert Demir’in kasım ayındaki konuğu Doç. Dr. Mustafa Yavuz oldu ve “Bitkiler ve Tıbbın Tarihi” ele alındı.
Bitki biliminin kökenlerine dair yazdığı kitapla öne çıkan Doç. Dr. Mustafa Yavuz, 21 Kasım Perşembe akşamı saat 19.30’da, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta başlayan söyleşide bitkilere olan bakışın tarihine, bugününe ve öngörülen geleceğine değinildi.
Doç. Dr. Mustafa Yavuz: Artık bitki çağını başlatmamız gerekiyor
Doç. Dr. Mustafa Yavuz, bitkilere dönüşün geleceği kurtarmak adına önemli olduğuna vurgu yaptı: “Günümüzde insanın aşırı tahakkümü söz konusu. Bunun düzeltilmesi için bitkiye dönüş akımı var. Artık tekrar bitki çağını başlatmamız gerekiyor. Elimizden geldiği kadar dünyamızı yeşillendirmemiz gerekiyor. Cennet tasvirlerinde hep yemyeşil bir tasvir var. Yeşille kucaklaşmak için muhakkak cennete gitmemiz gerekmiyor. Bunu buradan başlatabiliriz. Bir şeylere bakışımızı değiştirmemiz gerekiyor bu yüzden. Hayvana eziyet diye bir şeyden söz ediyoruz da bitkiye eziyet diye bir şey neden yok? Bitki hakları konusu Türkiye’de gündeme gelmiyor.”
“İbn Bacce’nin orijinal bir bakışı var.”
Yavuz, ele aldığı metinler arasında en çok ilgisini çeken eserin İbn Bacce’ye ait olduğunu söyledi:
“İbn Bacce özgün bir isim. Kendi topraklarındaki bitkilere daha fazla gönderme yapıyor. Daha orijinal bir eser ortaya koymuş. Bunda Şam tarafında değil, Endülüs’te yaşamasının da etkisi var. Bir zihin ve üslup farkı görülüyor. Derin, orijinal bir bakışı olduğunu görüyoruz. Bu metinler içinde en çok sevdiğim, ilgimi çeken metindi. Daha kısa ama daha fazla bitki çeşitliliğinden bahsediyor. İlginç konular var.”
Yorumlar