Göttingen Üniversitesi gökbilimcileri, modern teknoloji ürünü aletler kullanarak, uzayda Yay takımyıldızının yakınlarında yer alan küresel yıldız kümesi Messier 22'nin merkezine yakın noktada, yaklaşık 2000 yıl önce meydana gelmiş nova patlaması kalıntılarını keşfettiler.
Keşif Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO: European Southern Observatory) Şili'deki VLT (Very Large Telescope / Çok Büyük Teleskop) ve MUSE cihazıyla gerçekleştirildi. MUSE aracı, BMBF tarafından finanse edilen Astrofizik Enstitüsü'nün katılımıyla geliştirilen keşifte kullanılan modern aletler sadece görüntüler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda uzayda kaydedilen ışıkların renk analizlerini istatistik bilgilerle sunabiliyor.
Astronomi ve Astrofizik dergisinde yayınlanan gözlem sonuçlarına göre, patlamanın kalıntıların konumu ve parlaklığı, Çinli gökbilimciler tarafından M.Ö. 48 yılında kayda alınan patlamanın tarihi ile örtüşüyor.
ScienceDaily'nin haberine göre; Milattan önce 48 yılında Çinli astronomların kayıtlara göre, bir yıldız, diğer yıldızlardan çok daha parlak olarak gözlemlendi. Ancak Çinli gökbilimcilerin, söz konusu parlaklığın nedenini o günkü olanaklarla çözmeleri pek mümkün değildi.
Patlamanın nedeni 2 bin yıl sonra modern teknoloji ürünü aletlerle yapılan gözlemlerle anlaşılabildi. VLT ile elde edilen veriler, Antik Çin’de kaydedilen Güneş Sistemi dışındaki gözlemin doğru olduğunu kanıtladı.
Göttingen Üniversitesi araştırma ekibi, M.Ö. 43 yılında gözlemlenen Nova patlamasının Messier 22 yıldız kümesinin içinde meydana geldiğini ve parlamaya yol açan kalıntıların hala gözlemlenebildiğini açıkladı.
Göttingen Üniversitesi Astrofizik Enstitüsü'nde görevli gökbilimci Dr. Fabian Göttgens, “Kalıntıların pozisyonu ve parlaklığı M.Ö. 43 yılında Antik Çin’de kaydedilen gözlemle örtüşüyor. Çinli astronomlar çok büyük olasılıkla bu nova patlamasını fark etmişlerdi. Gökbilim alanındaki 2 bin yıllık bir kaydın modern ölçüm sistemleri sayesinde doğrulanması çok heyecan verici" dedi.
Keşfedilen nova kalıntıları, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık 8,000 katı çapa sahip. Patlamanın tesiri ile Hidrojen ağırlıkta olmak üzere muhtelif gazlardan bulutsular oluşturmuş. Ancak devasa boyutuna rağmen bulutsu, nispeten hafif ve Dünya'nın kütlesinin sadece 30 katı kütleye sahip. Çünkü gazlar patlama sonrası çevreye dağılmış durumda.
arkeolojikhaber.com
Yorumlar