Uzay

Akrep takımyıldızındaki Karanlık Kurt Bulutsusu görüntülendi

ESO teleskobu Cadılar Bayramını gökyüzündeki siyah kurt görüntüsü ile kutladı.

Akrep takımyıldızındaki Karanlık Kurt Bulutsusu görüntülendi

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), Cadılar Bayramı için renkli bir kozmik fotoğrafın arka planında yer alan kara kurt benzeri bir bulutsunun görüntüsü paylaştı. Kara Kurt Bulutsusu (Karanlık Kurt Bulutsusu olarak adlandırılan bulutsu, Şili'deki ESO Paranal Gözlemevi'ndeki VLT Araştırma Teleskobu (VST) tarafından 283 milyon piksellik bir görüntüde yakalandı.

Gökyüzünde Samanyolu'nun merkezine yakın, Akrep takımyıldızında bulunan Karanlık Kurt Bulutsusu, Dünya'dan yaklaşık 5300 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. Bu görüntü gökyüzünde dört dolunaya eşit bir alanı kaplıyor, ancak aslında Gum 55 adlı daha da büyük bir bulutsunun parçası. Yakından bakarsanız, kurt bir kurt adam bile olabilir, elleri şüphesiz yoldan geçenleri yakalamaya hazır...

Uzayda Karanlık Boşluk Demek mi?

Uzayda Karanlığın boşluk anlamına geldiğini düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün. Karanlık bulutsular, arkalarındaki yıldızların ve diğer nesnelerin ışığını gizleyecek kadar yoğun olan soğuk kozmik toz bulutlarıdır. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi, diğer bulutsuların aksine görünür ışık yaymazlar. İçlerindeki toz taneleri görünür ışığı emer ve yalnızca kızılötesi ışık gibi daha uzun dalga boylarındaki radyasyonun geçmesine izin verir. Gökbilimciler bu donmuş toz bulutlarını inceler çünkü bunlar genellikle oluşmakta olan yeni yıldızlar içerir.

Elbette, kurdun gökyüzündeki hayalet benzeri varlığını izlemek yalnızca parlak bir arka planla tezat oluşturduğu için mümkündür. Bu görüntü, karanlık kurdun arkasındaki parlayan yıldız oluşturan bulutlara karşı nasıl öne çıktığını muhteşem ayrıntılarla göstermektedir. Renkli bulutlar çoğunlukla hidrojen gazından oluşur ve içlerindeki yeni doğan yıldızlardan gelen yoğun UV radyasyonuyla uyarılmış kırmızımsı tonlarda parlar.

Kömür Çuvalı Bulutsusu gibi bazı karanlık bulutsular çıplak gözle görülebilir –– ve İlk Milletlerin gökyüzünü nasıl yorumlamasında önemli bir rol oynar [1] –– ancak Karanlık Kurt öyle değil. Bu görüntü, İtalya'daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü'ne (INAF) ait olan ve Şili'nin Atacama Çölü'ndeki ESO Paranal Gözlemevi'nde barındırılan VLT Survey Telescope'dan alınan veriler kullanılarak oluşturuldu. Teleskop, güney gökyüzünü görünür ışıkta haritalamak için özel olarak tasarlanmış bir kamera ile donatılmıştır.

Görüntü, her biri farklı renkte ışık sağlayan bir filtreyle farklı zamanlarda çekilen görüntülerden derlenmiştir. Hepsi, Samanyolu'ndaki yaklaşık 500 milyon nesneyi inceleyen VST Fotometrik Hα Southern Galactic Plane and Bombe Survey (VPHAS+) sırasında çekilmiştir. Bu tür araştırmalar, bilim insanlarının ev galaksimizdeki yıldızların yaşam döngüsünü daha iyi anlamalarına yardımcı olur ve elde edilen veriler ESO bilim portalı aracılığıyla kamuya açık hale getirilir. Bu veri hazinesini kendiniz keşfedin: karanlıkta başka hangi ürkütücü şekilleri keşfedeceğinizi kim bilebilir?

Yorumlar