100 bin amatör gökbilimciyi bir araya getiren bir proje de bilim insanları, Güneş'e yakın 100 kahverengi cüce tespit etti. Söz konusu keşif, güneş sistemi dışındaki gezegenlerin oluşumunu anlamamıza yardımcı olabilir.
Bir amatör gökbilim projesi olan Backyard Worlds: Planet 9 kapsamında oluşturulan amatör gökbilimci ekibi, Hawaii’de bulunan W. M. Keck Gözlemevi’nin de yardımıyla kozmik ölçekte Güneş’e yakın bir konumda bulunan, 100 kahverengi cüce keşfetti.
Kahverengi cüceler genel olarak yıldız olmayı başaramamış gök cisimleri olarak anılır. Bir gezegene göre oldukça büyük olan bu gök cisimleri; kütlelerinin ve sıcaklıklarının düşük olması, ayrıca herhangi bir nükleer reaksiyona ev sahipliği yapmamaları nedeniyle soluk bir renge sahiptir.
ABD Ulusal Bilim Vakfı’na bağlı NOIRLab’dan Aaron Meisner, amatör gökbilimciler tarafından keşfedilen kahverengi cüceler ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “Bu soğuk dünyalar, Güneş sisteminin ötesindeki gezegen oluşumu ve atmosferleri hakkında yeni bakış açıları oluşmasını sağlıyor.” dedi.
Bilim insanları, Keck Gözlemevi’nin NIRES olarak da bilinen Yakın Kızılötesi Echellette Spektrometresi’ni kullanarak keşfedilen kahverengi cücenin sıcaklığını ve atmosferinde bulunan gazların ölçümünü gerçekleştirdiler. Zira kahverengi cücelerin sunmuş olduğu spektrum, kahverengi cücelerin diğer yıldız türlerinden ayrılmasını sağlıyor.
Normal şartlarda bilim insanları, böyle bir keşif gerçekleştirmek için teleskopların elde ettiği trilyonlarca görüntüyü incelemek zorunda kalıyorlar. Tahmin edebileceğiniz gibi böylesine büyük bir veri paketini bireysel olarak indirip analiz etmek büyük bir teknik yük getiriyor.
Astro Data Lab’in açık web portalı, amatör gökbilimcilerin büyük bir teknik yük oluşturmadan söz konusu incelemeleri gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Backyard Worlds: Planet 9 kapsamında verileri inceleyen 100 bin amatör gökbilimci, onlarca kahverengi cüce keşfetmeyi başardı.
Yorumlar