Uzay

Göktaşı dünyaya çarpacak mı?

Göktaşı dünyaya çarpacak mı? NASA açıklama yaptı?

Göktaşı dünyaya çarpacak mı?

NASA’nın açıklamasına göre; potansiyel tehlike olarak sınıflandırılan 1998 OR2 isimli göktaşı bu ay Dünya’ya yakın bir konumdan geçecek. Ancak 1998 OR2 dünyaya direkt olarak çarpmayacak. Ayrıca 1998 OR2’nin gezegenimizin 6.4 milyon kilometre yakınından geçip uzay boşluğundaki rotasına devam edeceği de belirtiliyor.


1998 OR2 isimli göktaşının 29 Nisan 2020 tarihinde Türkiye saati ile 08:00’de dünyanın en yakın konumuna gelmesi bekleniyor. Uzmanlar 4 kilometre çapındaki göktaşının gezegenimize çarpması durumunda global etkisi olabileceği görüşünde.
Virtual Telescope Project tarafından elde edilen bu kare göktaşının bugüne kadar oluşturulan ilk sanal görseline ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Dr. Joseph Nuth, American Geophysical Union‘da yaptığı konuşmada; sürpriz bir asteroide müdahale edecek sürenin olmayabileceğinin altını çizmişti. Yani dünya böyle bir göktaşının yeryüzüne çarpmasını kolay kolay atlatamayacak. En büyük sorunun insanlığı böyle bir durumda ne yapacağına dair kesin bir yol haritasının bulunmaması olduğunu belirten Dr. Joseph Nuth, riski ortadan kaldırmanın en garanti yolu uzaya tek görevi gezegenimize çarpması muhtemel asteroidleri inceleyecek bir araç göndermek olarak açıklamıştı. 

NASA zaten uzun bir süredir dünyaya yaklaşmakta olan cisimleri inceliyor. Bu cisimler dünyaya yaklaştığında fark edilebiliyor. Bunun ortadan kalkması ve yıllar öncesinden tespitinin yapılması için ayrı bir çalışma gerekiyor. Umarız NASA bunu ön görmüş ve çalışmalarına bu yönde başlamıştır.


Aslına bakacak olursanız 2020 yılında dünyaya göktaşı düşse kimsenin artık yadırgayacağını sanmıyoruz. Dünya tarihinin en kötü dönemlerinin yaşandığı bugünlerde; deprem, sel, çığ ve koronavirüs derken göktaşının düşmesi veya uzaylıların gelmesi gibi olaylar artık insanlara normal gelecek duruma geldi. Umarız bu yılı sağ sağlam atlatırız demekten başka yapacak bir şey gelmiyor elden…


 
 

Yorumlar