New Scientist dergisinde yer alan habere göre, Şili’deki Victor M Blanco teleskopunu kullanan gökbilimciler, galaksilerden elde edilen veriler ile en büyük ve kapsamlı karanlık madde haritasını çıkardı
Bilim insanları, ışığı kırmadığı veya yansıtmadığı için görünmeyen ve diğer maddeler üzerindeki etkisi yalnızca kütle-çekim etkisiyle tespit edilebilen karanlık madde parçacıkların, sanılanın aksine evrende daha düzgün ve yayılmış şekilde olduğunu gözlemledi.
Araştırmanın sonuçları, İngiliz Kraliyet Gökbilim Derneği yayını "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society" dergisinde yayımlandı.
Bilim insanları, çalışmanın evrenin nasıl oluştuğunu ve evrimleştiğini anlamaya katkı sağlayacağını belirtti.
Deneylere göre karanlık madde var ve evren genişliyorKaranlık Enerjinin Varlığı ve Evrenin Genişlediği Doğrulandı
Karanlık madde nedir?
Evreni oluşturan en önemli yapı taşı olduğu tahmin edilen maddedir. Evrendeki toplam madde miktarının yaklaşık yüzde 84'ünün karanlık madde olduğu düşünülüyor. Karanlık maddeyi oluşturan parçacıkların niteliği, günümüzde hala tartışma konusu. Pek çok araştırma grubu, karanlık madde parçacıklarını belirlemek için çalışıyor.
Karanlık madde, kozmoloji ve astronomi ile ilgili gözlemleri açıklamak için öne sürülen bir madde türü. Karanlık madde parçacıkları, ışıkla etkileşmediği için doğrudan gözlemlenemiyor ancak çevrelerinde sebep oldukları etkiler sayesinde varlıkları anlaşılabiliyor.
Evrenin 3 Boyutlu Haritası çizilmeye başlandıKainatın sırlarını anlayabilmek amacıyla Evren'in 3 boyutlu haritasını çıkarmak DESI projesinin ilk hedefi gizemli karanlık enerjinin miktarını saptamak ve yapısını anlayabilmek.
Yorumlar