Her ne kadar henüz insanlar ayak basmasa da Mars'ın yüzeyi astronotlar başta olmak üzere uzay meraklılarınca biliniyor ve gelişmeler hayli yakından takip ediliyor. Araştırmacılar, daha şimdiden Kızıl Gezegen’de gerçekleştirilecek keşif görevleri için 'barınmaya elverişli' 9 mağara keşfettiler.
Ekim ayında The Geological Society of America’s Connects 2022 konferansında sunulan araştırma; Kızıl Gezegen’deki zorlu yaşam koşullarına karşı astronotlara koruma sağlayabilecek bazı mağaraların konumunu ortaya çıkardı.
ABD’deki Arizona Üniversitesi dahil birçok üniversiteden araştırmacılar, gelecek yıllarda düzenlenecek mürettebatlı Mars görevleri için gezegenin doğal kaynaklarından yararlanılabileceğini öne sürüyor.
Mars Gezegeni, Olumsuz Şartları Nedeniyle İnsanlı Görevleri Zora Sokuyor
Mars’ta geceyle gündüz arasındaki büyük sıcaklık farkları, güçlü radyasyon ve meteor yağmurları; gezegenin mevcut ortamını belli ölçüde “düşmancıl” kılıyor.
Bilim insanları da uzun süredir Kızıl Gezegen’deki yer altı boşluklarını değerlendirerek gelecekteki astronotları bu zorlu koşullardan koruyacak coğrafi imkânları araştırıyordu.
Kızıl Gezegen’de bu tip mağaraların keşfedildiği ilk günden beri, NASA’nın robotik uzay aracı Odyssey Orbiter, “Mars Küresel Mağara Adayları Kataloğu” için 1.000’den fazla olası “boşluğu” tanımlamayı başardı.
Yapılan yeni çalışma listeyi, uzay aracının iniş sahası olmaya uygun bölgeye yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki bölgeyle sınırlıyor.
İniş zorluğu yaşatabilecek bazı mağaraları eleyen bilim insanları, seçenekleri önce 214 olası noktada daralttı. Ardından, “7 dakikalık dehşet” olarak adlandırılan Kızıl Gezegen’e uzay aracı indirme sırasında avantaj sağlayabilecek bölgeleri seçti.
Görüntüler arasında yüksek çözünürlüğe sahip olanlar da seçilince, geriye kayda değer 9 mağara adayı kaldı. Gezegen yüzeyindeki bu boşluklar, insanlı görevlerde barınak inşası için uygun olarak değerlendiriliyor.
Araştırmanın başyazarı Nicole Bardabelias, The New York Times’a verdiği demeçte, gezegendeki en büyüğü bir futbol sahasından büyük olan bu çukurların daha fazla araştırılması gerektiğini kaydetti.
İnsanlı ilk Mars görevlerinin 2030’lu yıllarda gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Yorumlar