NASA (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı) ve ESA'nın (Avrupa Uzay Ajansı) ortak gerçekleştirdiği dünyaya bir asteroit çarpması halinde yapılması gerekenleri test edecek tatbikatında kullanılan kıyamet göktaşı simülasyonu Türkiye ve Avrupa ülkelerine düştü.
26-30 Nisan tarihleri arasında Viyana’da düzenlenen Gezegen Savunma Konferansı'nda NASA, etki senaryosu simülasyonuyla tatbikat gerçekleştirdi. NASA'nın 2021 PDC adlı asteroit etki senaryosuna göre Dünya’ya 56 milyon kilometre uzaklıktaki asteroit, 6 ay içinde gezegene çarpacaktı. Gökbilimciler çarpacak göktaşını 19 Nisan’da tespit ettikten sonra 6 ay sonunda 20 Ekim’de yüzde 5'lik parçasının dünyaya çarpacağını hesapları. Hesaplamalara göre, 2021 PDC Simulasyan üzerinden gerçekleşen tatbkata katılanlar, asteroidi çarpmadan etkisiz kılma, patlatarak küçültme ve yörüngesiden saptırma gibi farklı yöntemler denedi.
Yaklaşık 800 metre çapında tasarlanan 2021PDC göktaşının devasa parçaları, tatbikatın 3. gününde Türkiye’nin batısı dahil Almanya, Çekya ve Avusturya olmak üzere Doğu Avrupa’ya düştü. . Çarpmanın sonucunda bölgede büyük yıkım gerçekleşti. BÖYLESİ yıkıcı bir etkinin sosyal sonuçları da tatbikat senaryosuna dahildi. Asteroit çarpamsı senaryosunun yıkım, radyasyon ve yangınlar dışına “devasa boyutlu bir mülteci krizi“ni tetikleyeceği öngörüldü. Senaryoya göre, Avrupalılar ve Amerikalılar Asya, Orta Doğu ve Pasifik’e göç etmeye çalıştılar.
Yorumlar