Uzay

NASA'dan şirketlere robot bizden ayda çalışmak sizden teklifi

NASA bütçe ayırarak ayda araştırma yapmak isteyen şirket bulduğu takdirde, kendisine 450 milyon dolara ml olan Ay robotunu bedava vereceğini açıkladı.

NASAdan şirketlere robot bizden ayda çalışmak sizden teklifi

Geötiğimiz ay 450 milyon dolarlık Ay keşif projesi Viper'i (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover / Uçucu Maddeleri Araştıran Kutup Keşif Aracı)  iptal eden NASA, Viper ay robotu ile  kendisine masraf çıkartmadan çalışacak şirket arayışına girdi.

Temmuz ayı ortasında iptal edildiği duyurulan  VIPER Ay Misyonun prejeş, Ay'ın Güney Kutbu'nda yer alan buz gibi kaynakların yerini ve yoğunluğunu haritalamak üzere tasarlanmıştı.

 NASA'nın bütçesi krizine girdiği için yardım bıraktığı Viper projesinin NASA'yı 84 milyon dolar masraftan kurtardığı belirtiliyor. 

NASA, VIPER keşif aracını ilgilenen bir ortağa sunmaya hazır olduğunu belirtti. "Robot bizden, uçurmak senden"

NASA, ilgili tarafların VIPER'ı "devlete en az maliyetle ya da hiç maliyet olmadan" nasıl kullanacakları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Diğer bir deyişle, Avrupa Uzay Ajansı, Japonya Uzay Ajansı gibi kurumların veya Elon Musk gibi iş adamlarının aracı alıp Ay'a göndermesini istiyor. Bunun için de tek kuruş ödemek istemiyor ama projeden elde edilen verilerin kendisiyle paylaşılmasını da istiyor. Çünkü 450 milyon dolarlık bir robotu karşı tarafa hibe edecek.

Peki bu işe razı olup paralı varım diyecek bir paralı şirket bulunacak mı? Onu zaman gösterecek.

Yorumlar