NASA tarafından Enceladus üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda uydunun üzerinde bulunan çatlaklardan püsküren buzun içeriğinde dihidrojen (H2) ve metan (CH4) dahil olmak üzere çeşitli karbon içeren organik bileşikler tespit edilmişti. Bunun doğrudan yaşama işaret etmeyeceğini, Enceladus'un Dünya'da görmediğimiz türden bazı metan üreten abiyotik reaksiyonların olabileceğini öne sürüyordu.
Yeni araştırma ise Enceladus'ta yaşam konusunu yeniden gündeme getirdi.
Arizona Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Bölümü'nde görevli bir bilim insanı olan Régis Ferrière ve ekibi, ortaya çıkan 'şaşırtıcı derecede yüksek' metan miktarının yalnızca abiyotik faktörler ile tam olarak açıklanamadığını gösteren yeni bir araştırma gerçekleştirdi. Çalışmada çeşitli mikrop popülasyonlarının metan salınımına ne oranda sebep olabileceği gibi bazı konu başlıklarıyla ilgili çeşitli simülasyonlar oluşturuldu. Ortaya çıkan sonuçlar, abiyotik faktörler ile açıklanamayan salınım miktarlarını tutarlı şekilde karşılamayı başardı.
Araştırma sonuçları her ne kadar doğrudan 'Enceladus'ta yaşam var' demeye yeterli olmasa da, Ferrière bu alanda yürütülen çalışmaların önemli olduğunu ve yaşam ihtimalinin henüz reddedilemeyecek kadar olası olduğunu ifade ediyor. Gelecekte yürütülecek çalışmalar ile durumun netliğe kavuşacağı düşünülüyor.
Yorumlar