Küçük çaplı bir uzay çöpü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) bağlı bir robotik kola isabet ederek, termal kaplamasına ve altındaki desteğe zarar verdi. Canadarm2 olarak adlandırılan robotik kol, çarpma nedeniyle küçük çaplı hasar görüp, delinse de hâlâ çalışır durumda.
Kanada Uzay Ajansı'nın açıklamasına göre (CSA), hasarın ilk olarak 12 Mayıs'ta rutin inceleme sırasında fark edildi. ISS'ye çarpan enkaz parçası izlenemeyecek kadar küçüktü, ancak kolun metal dış tabakasını delecek kadar hızlı hareket ediyordu.
CSA, Canadarm2'deki hasarın tam boyutunu anlayabilmek için NASA'dan yardım alacağını belirtiyor.
CSA'ya göre, "uydular ve ISS ile olası çarpışmaları tespit etmek için bir softball [yaklaşık 10 cm çapında] topundan daha büyük boyuttaki 23.000'den fazla nesne 7 gün 24 saat izleniyor. Ancak bundan küçük cisimler izlenmiyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu küçük parçaların çoğunun artık yakıtın ve atılmış uzay aracında patlayan pillerin bir sonucu olarak oluştuğunu ve bu türden her yıl ortalama 12,5 olayın meydana geldiğini söylüyor. Açıklamaya göre, bir milimetreden daha büyük boyutta 130 milyondan fazla nesnenin şu anda uzayda Dünya yörüngesinde dönüyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu, uzaya 2,9 ton çöp fırlatmıştı
Geçtiğimiz ayın ortalarında 2,9 tonluk eski pil paleti Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) tarafından uzaya fırlatılmıştı. Fırlatma emri 11 Mayıs'ta NASA tarafından gönderilmişti.
NASA'ya göre, "uzay çöplüğü", atmosfere dönmeden önce iki ila dört yıl arasında değişmesi gereken bir süre Dünya'nın yörüngesinde kalmalı, burada uzun süre hayatta kalmamalı ve olay riski oluşturmadan yanmalıdır.
Yorumlar