Uzay

Uzayda yüzen buzdağı: Oumuamua Kuyruklu Yıldızı

Odun parçasına benzeyen sıradışı şekliyle ilgi çeken kuyruklu yıldız Oumuamua'nun bir hidrojen buzdağı olabileceği sanılıyor.

Uzayda yüzen buzdağı: Oumuamua Kuyruklu Yıldızı

Güneş sistemine giriş yaptığı 2017 yılından beri gerek gizemli yapısı gerekse değişik şekliyle ilgiyi üzerine çeken kuyruklu yıldız Oumuamua üzerindeki çalışmalar hız kesmeden sürdürülüyor.

Bilim insanlarının yeni araştırması, kuyruklu yıldızın yıldızlararası bir hidrojen buzdağı olabileceğini açığa çıkardı. Gökyüzünde tespit edilmesinden sonra ne olduğu hakkında çok kez tartışmalara konu olan yıldız hakkında hâlâ bu tartışmalar sürüyor gibi görünüyor.

Bilim insanlarının 14 Ekim 2017’den 2 Ocak 2018'e kadar izlediği yıldızın bu tarihten sonra en güçlü teleskoplarla bile tespit edilemeyecek kadar soluklaştığı biliniyor. Şimdi de bilimsel bir dergide yayınlanan bir çalışma, bu durumun buzdağı gibi ayrılıp uzaklaşan dev bir molekül bulutundan kaynaklandığını söylüyor. Yine aktarılan bilgiye göre bu molekül bulutları, bu tür yıldızlararası buzdağları üretebiliyor.

Yıldızın hidrojen buzundan oluştuğu tahmin ediliyor

Gizemli gök cismi Oumuamua ile ilgili yeni teori19 Ekim 2017'de Güneş Sistemi dışından geldiği tespit edilen cismin bir uzay aracı olabileceğini iddia edecek kadar ileri gidenler dahi oldu ama ne olduğu henüz anlaşılamadı.

 Yapılan çalışma, kuyruklu yıldızın alışılmadık şeklini de açıklar biçimde moleküler yapıdaki hidrojen buzundan oluştuğunu doğruluyor. Ortaya çıkarılan bu durumun Oumuamua’nın hakkındaki gizemlerin aydınlatılmasında etkili rol oynayacağı bildiriliyor ve bu durumun bilim insanlarını heyecanlandırdığı söyleniyor. Kuyruklu yıldızın artan yer çekimi gücü için yüzeyini saran bu gazların, ivmeye neden olduğu ve saf moleküler hidrojen yerine karbondioksit ve suyun da var olduğu aktarılıyor.

Daha önceki bir çalışmaya göre de Oumuamua’nın ortalama bir kuyruklu yıldızdan 26 kat daha fazla karbonmonoksit yaydığı ortaya çıkmış ve durumun yıldızda bulunan büyük miktardaki CO buzundan kaynaklandığı düşünülmüştü. CO buzunun kuyruklu yıldızda büyük miktarda bulunması, Oumuamua’nın aşırı soğuk bir sistemden geldiği tahminlerine neden olmuştu. Ortaya çıkan yeni bilgiler sonucu bilim insanlarının çalışmaları farklı bir boyut kazandı Gizemli yıldız hakkındaki çalışmalar her geçen gün detaylandırılarak devam ettiriliyor. 

Ceren Kır - webtekno.com

Yorumlar