Güncel

Dünya Görme Günü'nde göz sağlığınıza göz atın

Gözlük camının ışığın yansıma ve kırılma koşullarına uygun seçilmesi gerekir. Doğru seçilmeyen camlar göze yaradan çok zarar verebilir.

Dünya Görme Gününde göz sağlığınıza göz atın

Dünya Görme Günü (World Sight Day), her yıl ekim ayının ikinci perşembe günü, dünyanın dikkatini ve ilgisini körlüğün de dahil olduğu tüm görme bozukluklarına odaklamayı amaçlayan bir farkındalık günü olarak anılıyor.

13 Ekim Dünya Görme Günü dolayısıyla açılamada bulunan  Üsküdar Üniversitesi Optisyenlik Program Başkanı Öğr. Gör. Ömer Faruk Okuyucu, gözle ilgili sağlık problemlerine değindi: 

Okuyucu, "Görme sorunları, gözde kızarıklıklar, yanma, kuruluk, odaklanma problemleri, ışığa karşı tepkisel hassasiyetler gibi ana başlıklar sayılabilir. Bunların bir kısmı genetik yatkınlıklar sonucu olurken bir kısmının da göz gibi hayat kalitemizi doğrudan etkileyen organımız ile ilgili gerekli özenin gösterilmemesinden kaynaklandığı söylenebilir.” dedi.

Ekrana bakarken, ışığın miktarı ve gözün ekrana uzaklığı önemli

Göz sağlığını korumada öncelikle ev ve ofis ortamlarında optik gereklerin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Ömer Faruk Okuyucu, şunları söyledi: “Optik gerekleri açacak olursak aydınlatma, havalandırma, ortamdaki nem sayılabilir. Kontrast dediğimiz ortam ve meşguliyet ile bu unsurlar arasında ilişki vardır. Örneğin bilgisayar veya cep telefonu kullanırken ekran ışığının fazla olup ortamın karanlık olması ışığın gözümüzü etkilemesine sebep olur. Odak kayması, çok kasılma ve kuruma gibi etkileri olacaktır. Sonucu da yanma, kızarma, korneada tahrişe sebep olur. Kasılma sonrasında ise diğer kaslarda da göründüğü gibi spazm reaksiyonları görünür ve buna bağlı olarak bulanıklık, odaklanma problemleri (göz kaslarının kasılamaması sonucu) ve sinirsel baş ağrıları olarak ortaya çıkar.”

Gözdeki rahatsızlıkların ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Ömer Faruk Okuyucu, “Öncelikle gözümüzün miyopi, hipermetropi, astigmatizma gibi kalıtsal bir rahatsızlığı varsa bunlarla ilgili ilk muayene ve rutin kontrolleri yaptırmamız elzemdir. Tabii doktorunuzun bu konudaki tedavi ve rutin tavsiyelerine uymanız göz sağlığı için birincil gerekliliktir.” dedi.

“Günümüzün artık vazgeçilmezi olan bilgisayar, tablet ve cep telefonu ekranı ile ideal mesafemizi korumalıyız” diyen Ömer Faruk Okuyucu, “Özel durumlar dışında bu cihazlara ortalama 55-60 cm mesafeden bakmamız gereklidir. Tabii daha uzak tutmak da doğru değildir. Göz konumunun da boyuna yük verip açıyı bozmaması için ekranın üst ufuk çizgisine hizalanması gerekir. Bu kullanım şekli gözün yorulmasına da engel olacaktır.” tavsiyesinde bulundu.

Göz kuruluğundan korunmak için gözyaşı miktarınızı kontrol ettirebilirsiniz

Göz doktoruna başvurarak gözyaşı miktarının yeterli olup olmadığının öğrenilmesi ve doktorun tavsiyelerine mutlaka uyulması gerektiğini kaydeden Ömer Faruk Okuyucu, doğru gözlük seçiminin de önemini vurguladı.

Gözlük camı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Ömer Faruk Okuyucu, gözlük seçimiyle ilgili olarak da “Gerek çerçevenin kulak, burun yapısına etkisi gerekse de camın sizin gerçek ihtiyaçlarınızı karşılaması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca camların montajı konusunda cam odağı ile göz odağı arasında korelasyonun gözetilerek yapılması çok önemlidir. Camların yansıma ve kırılma koşullarına uygun seçilmesi gerekmektedir.” tavsiyesinde bulundu.

Kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Kontakt lens kullanımında da dikkat edilmesi gerekenlere değinen Ömer Faruk Okuyucu, “Lensler doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Doğru kullanılmayan ve süresi geçmiş kontakt lenslerin kullanılması göz sağlığı için riskler oluşturabilir. Özellikle uzun süreli ekran kullanımında kuruluk ve batma gibi sorunlar yaşamamak için lens değil gözlük tercih edilmelidir.” dedi.

Uzun süreli ekran kullanımında yarım saatte bir birkaç dakikalık molalar verilmesini tavsiye eden Ömer Faruk Okuyucu, “Gözyaşı salgılamak ve korneamızı daha sağlıklı tutmak adına göz kırpma hareketini bilinçli ve sıkça yapın.” dedi.

Yorumlar